Natírání radiátoru: Jak připravit povrch a vybrat barvu?

Konec topné sezóny značí ideální čas na vylepšení vzhledu teplovodních radiátorů. Staré kovové radiátory promění trocha barvy k nepoznání. Předpokladem pro úspěch při práci je dobře připravený povrch a správně vybraná barva.

Radiátory se obecně natírají velmi špatně kvůli komplikovanému tvaru a nemožnosti s nimi manipulovat. Přesto, že práce s proměnou radiátoru je časově náročná i namáhavá, vyplatí se. Topná tělesa budou jako nová a sloužit mohou ještě řadu let.

Příprava povrchu – odstraňte rez i nerovnosti

Radiátor zralý na renovaciRadiátor zralý na renovaciAutor: Koldunov Alexey / Shutterstock.com

Než začnete cokoli dělat, ujistěte se, že radiátor je vypnutý a vychladlý. V případě, že se stará barva již loupe nebo jsou dokonce patrné stopy rzi, je nutné tyto nesoudržné části odstranit. K tomu si vyberte smirkový papír na kov, případně ocelový kartáč, se kterým se starého nátěru zbavíte a zbrousíte nerovnosti. Všechny nečistoty důkladně zameťte, před natíráním je třeba radiátor pečlivě vysát od prachu. Povrch očistěte i mokrou cestou a odmastěte, vystačíte si s hadříkem, teplou vodou a saponátem na nádobí. Nezapomeňte co nejpečlivější zakrýt okolí, tedy stěny a podlahy, regulační ventil atd. Je to sice nepopulární činnost, ale mnohonásobně se vyplatí, protože ušetří spoustu ještě mnohem méně oblíbené práce spojené s úklidem.

Nejlepší barva na radiátory

Radiátor změní barvuRadiátor změní barvuAutor: FotoHelin / Shutterstock.com

Dobře připravený povrch je polovina úspěchu. Nezaváhejte však ani při výběru vhodné barvy. Pokud sáhnete po speciálních barvách, odpadá nutnost použít základovou barvu. Obecně se nedoporučuje používat na radiátory běžné univerzální barvy, a to proto, že nátěr je v topné sezóně vystaven vysoké teplotě a častým velkým teplotním změnám. Obzvlášť vodou ředitelné běžné barvy se po až příliš krátké době začnou odlupovat, navíc světlé odstíny mívají sklony k viditelnému žloutnutí. V současnosti lze zakoupit vodou ředitelné barvy určené přímo na radiátory. Jejich výhodou, společnou všem vodou ředitelným barvám, je absence syntetických rozpouštědel a tedy i nízká těkavost a s tím spojený zápach a potenciální zdravotní riziko. To musíte mít v patrnosti, zejména pracujete-li v stísněných a špatně větratelných prostorech. Speciální vodou ředitelné barvy na radiátory jsou navíc oproti univerzálním stabilnější a jejich životnost na topných tělesech je vyšší.

Pokud je vaším cílem co nejlepší výsledek na dlouhou dobu a jste ochotni tomu obětovat jisté pohodlí, použijte syntetickou barvu na radiátory. Práce s ní vyžaduje zajištění dostatečného větrání, i tak by ji však neměly nanášet osoby se zdravotními problémy. Odměnou za ztížené pracovní podmínky vám však bude v rámci možností dokonalý povrch. Proti vodou ředitelné barvě lépe kryje a má nesrovnatelně lepší rozliv. Na povrchu vám tak nezůstanou stopy po štětci. Navíc máte díky vyšší tvrdosti a otěruvzdornosti nátěru zaručeno, že nebudete muset dlouho tuto neoblíbenou proceduru opakovat.

Nanášení barvy

Renovací získá radiátor na kráseRenovací získá radiátor na kráseAutor: hanohiki / Shutterstock.com

Pro aplikaci je klasickým prostředkem tzv. zárohák, tedy zahnutý štětec, který vám umožní nanést barvu i do těžko přístupných míst. Je k dispozici v různých šířkách i rozličných materiálech vlasu dle použité barvy. Užší použijeme pro těžko přístupná místa v hloubi tělesa, širší se nám bude hodit pro vnější plochy. Pracujeme zpravidla po žebrech odshora dolů a od vnitřních povrchů směrem ven.

Máme-li možnost použít stříkací pistoli, lze s ní docílit zajímavých výsledků, nevýhodou je však velká spotřeba barvy, kterou rozptýlíme po širokém okolí. Tento způsob nanášení barvy se proto hodí spíše tam, kde například probíhá větší rekonstrukce a nejsou dosud hotové podlahy či malby. Kromě toho se lépe nanášejí, pokud topné těleso demontujete. Do obytných prostorů za běžného provozu příliš tato technika vhodná není.

Laisser un commentaire