Tucet rad pro výběr nábytku, který bude skvěle vypadat i dlouho sloužit

Bytové podmínky nás často nutí používat jednu místnost k mnoha různým účelům a tomu přizpůsobovat i výběr nábytku. Účelnost a praktičnost vybavení tak stále více získává na důležitosti. Navíc pro mnohé je zakoupení nábytku a veškerého bytového zařízení naráz zcela nereálné.

Mnohé jistě potěší, že krása bytu rozhodně nespočívá ve shodnosti nábytku. Jednotlivé pokoje mohou být pěkné a zajímavé i tehdy, když je vybavíme nejrůznějšími kusy nábytku. Hodnota takového nábytku spočívá hlavně v jeho praktičnosti, pohodlnosti a v tom, že se nám líbí. Máme-li svůj nábytek rádi, má pro nás ještě přidanou hodnotu. Celkový dojem vytváří také jeho uspořádání a vzájemná harmonie barev a tvarů. Je však dobré pamatovat na to, že vybavení bytu sestaveného z jednotlivých kusů vyžaduje jistý cit a promyšlenou volbu nábytku.

Jak vybrat ten nejlepší nábytek?

1. V prvé řadě vždy volíme takový nábytek, který je rozměrově vhodný pro dané místo. Nezapomeňme, že kromě výšky a půdorysného rozměru je podstatný rovněž prostor, který je potřebný pro běžné užívání nábytku. Myslíme tím například otevírání dveří, oken vysouvání zásuvek atd.

2. Nepodceňujeme ani možnost s nábytkem snadno manipulovat. To je důležité hlavně při přestavování nábytku a také v případě stěhování. Těžký a neforemný nábytek komplikuje úklid.

3. Výběr nábytku bychom měli zaměřit i nato, aby odpovídal velikosti jeho uživatelů. Každá osoba v domácnosti může mít jinou dosažitelnou výšku. Vzhledem k tomuto velmi proměnlivému parametru je třeba sledovat při nákupu nábytku délku postelí, výšku skříní, hloubku sedadel atd.

Vybraný nábytek si osobně vyzkoušejte.Vybraný nábytek si osobně vyzkoušejte.Autor: Matej Kastelic / Shutterstock.com

4. Sledujeme také účel využití různých druhů nábytku a to, zda se námi vybraný kus bude k danému účelu opravdu hodit. Například pro početnou rodinu se bude hodit větší stůl, pro nástěnnou knihovnu hlubší police, pro rodinu s několika malými dětmi také dětský nábytek, ideálně takový, který s dětmi poroste.

5. Důležitým faktorem, který zohledňujeme při výběru, je stabilita a trvanlivost nábytku. Od každého nábytkového kusu očekáváme něco jiného. S tímto požadavkem se pak mění i náš pohled na jeho trvanlivost.

Spolehněte se na kvalitní potahové materiály.Spolehněte se na kvalitní potahové materiály.Autor: l i g h t p o e t / Shutterstock.com

6. Pozor na choulostivé čalouněné nábytkové kusy. U čalouněného nábytku je třeba se zvlášť dobře vypořádat s výběrem potahového materiálu. Světlé a jednobarevné potahy nejsou nic pro rodiny s dětmi. Pozor také na čalounění, které je tmavé a přitom má být umístěno v místnosti orientované na jih. Při každodenním dopadu slunečních paprsků může dojít k jeho vyblednutí.

7. Dobře zvažme také to, jak bude nový nábytek zapadat do našeho bytu, či do jednotlivých místností. Zvlášť obtížná situace nastává v momentě, kdy už nějaký nábytek máme, a chceme si jej ponechat. Takovou ukázkou mohou být například sedací soupravy s velmi výrazným vzorem. Ty je těžké kombinovat s dalším sedacím nábytkem tak, aby zůstala zachována jistá oku lahodící souhra.  

Vybrat si tu pravou potahovou látku může být někdy velmi těžké.Vybrat si tu pravou potahovou látku může být někdy velmi těžké.Autor: Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

8. Tvarové provedení v nábytkové nabídce je samostatnou kapitolou výběru. Tvar nábytku závisí jednak na jeho konstrukci a jednak na materiálu, z něhož je zhotoven. Způsob provedení by měl odpovídat tomu, k jakému účelu byl nábytek zhotoven. Tvary, podobně jako barvy nábytku, v nás vyvolávají jisté vjemy a na základě nich pak uplatňujeme výběr. Působí na nás podvědomě, takže se vždy bude hodit ještě názor nezaujatého objektivně smýšlejícího pozorovatele.

9. Praxe jednoznačně prokázala, že jednoduše tvarovaný nábytek má delší životnost. I to je třeba zohlednit. Trvanlivost závisí také na druhu materiálu, z něhož je nábytek vyroben a díky čalounění a dezénu vždy působí odlišným dojmem.  

10. Pocit pohodlí v nás vyvolává spíše měkký typ nábytku a zaoblené rohy. Vždy se ale vyplatí pohodlí nábytku před nákupem osobně vyzkoušet. A to platí zvlášť pro křesla, postele a sedací soupravy.

Nábytek ve vintage stylu je v poslední době velmi oblíbený.Nábytek ve vintage stylu je v poslední době velmi oblíbený.Autor: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

11. V neposlední řadě je tu ještě velmi důležitý faktor, a tím je barva nábytku. Vlivem výrazných a tmavých barev se nábytek stává v bytě dominantním. Zvolíme-li přírodní povrchovou úpravu, nábytek bude působit zdrženlivým dojmem. Světlý nábytek působí lehkým dojmem. Naopak tmavý nábytek v nás může vytvořit dojem, že je nábytek hodnotnější.

12. Při výběru nábytku myslíme vždy hlavně na to, že nábytek má sloužit nám, nikoli my nábytku.

Laisser un commentaire