Poctivý recept na zdobené máslové sušenky, makové jidáše a tvarohové zajíčky

Velikonoce lze oslavit i komorně. A sobě i blízkým jistě uděláte radost poctivými domácími dobrotami. S vyzkoušenými recepty časopisu Gurmet se sladké dílo jistě povede.

Zdobené máslové sušenky

Máslové sušenky zdobené bílkovou polevou jsou krásné a skvěle chutnají. Jedná se tedy o dobrotu a dekoraci v jednom.

na sušenky: 125 g cukru krystal, 125 g másla, 1 vejce, 1 lžička vanilkové esence, po 125 g hladké a hrubé mouky

na polevu: 1 bílek, 240 g moučkového cukru

Velikonoční máslové sušenkyVelikonoční máslové sušenkyAutor: Šárka Babická, David Turecký

  • Změklé máslo vyšlehejte do světlé pěny, postupně do ní přisypejte cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se krystalky v másle nerozpustí. Pak do krému vmíchejte vanilkovou esenci, vejce a postupně obě promíchané mouky.
  • Rychle vypracujte těsto, které zabalte do potravinové fólie, uložte do lednice a nechte přes noc odpočinout.
  • Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný asi 0,5 cm a vykrojte z něj libovolné tvary, které přeneste na plech vyložený pečicím papírem a uložte do lednice. Takto zpracujte všechno těsto – vychladit jej je potřeba, aby se sušenky v troubě neroztekly.
  • Studené sušenky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C pečte je podle velikosti tvarů 10–15 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce.

Makové jidáše s medem

na kvásek: 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce hladké mouky, 50 ml vlažné smetany, 1 kostka droždí

na těsto: 60 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g másla, citronová kůra a šťáva z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr, sůl , 250 ml 12% smetany, 150 g máku

na dozdobení: 100 g máku , 1 vejce

  • Z uvedených surovin umíchejte kvásek a nechte jej vzejít.
  • V míse smíchejte cukru, mouku, žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a šťávu, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte kvásek a smetanu a vypracujte hladké těsto. Zapracujte do něj mák a nechte je dál přibližně 45 minut kynout na teplém místě. Pak z něj tvořte válečky a vždy dva vzájemně propleťte.
  • Nechte je na plechu ještě 15 minut kynout, posypte je mákem, potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě vyhřáté na 160 °C (asi 25 minut). Podávejte je přelité medem.

Tvarohový zajíček

Velikonoční tvarohový beránekVelikonoční tvarohový beránekAutor: Šárka Babická, David Turecký

Tvarohové těsto je nadýchané, vláčné a má lahodnou chuť. Nalijte je do formy na zajíčka, beránka či upečte jako bábovku.

250 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 180 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, šťáva z 1/2 citronu, sůl, máslo a kokos na formu

  • Z másla a cukru ušlehejte krém a vmíchejte do něj tvaroh a citronovou šťávu.
  • Oddělte bílky od žloutků, a žloutky důkladně zašlehejte do těsta. Postupně pak do něj vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a těsto hněťte, dokud nebude hladké.
  • Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh, opatrně jej vmíchejte do těsta, kterým naplňte formu vymazanou máslem a vysypanou kokosem.
  • Zajíčka upečte v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 50 minut), nechte jej trochu zchladnout, vyklopte z formy a pocukrujte.

Laisser un commentaire