Oslaďte si život medovým máslem, medovníkem, baklavou, koktejlem…

Med je doslova poklad a je zdravé osladit si jím každý den. Pro současné dny to platí dvojnásob. Medové dobroty potěší, pohladí, a přitom jsou zdravější nežli ty z rafinovaného cukru.

Med má blahodárné účinky na naše zdraví, jak dokazuje současná věda, která v medu prokázala hojnost vitaminů, minerálů, enzymů a jiných zdraví prospěšných látek. Onu blahodárnost však dlouho předtím vypozorovali a do knih zaznamenali dávní učenci a léčitelé. Například kombinaci mléko, med a ořechy zmiňují jako základ zdraví a moudrosti. Asiaté zase už tisíce let užívají elixír z kořene ženšenu a medu. Jinde je uznávaným všelékem med smíchaný se skořicí. Slavný antický lékař Hippokratés používal med v kombinaci s vínem pro povzbuzení, med s mlékem jako lék, a také různé medové masti. Milostné nápoje, nejenom ve středověku, byly zásadně přislazovány medem. Současná věda už jen tyto poznatky našich předků potvrzuje s tím, že med dále pomáhá při léčbě srdečních chorob, trávicích potíží, nespavosti, tuberkulózy, hojení ran a dalších nemocí a obtíží.

Gruzínský medovník

3 vejce, 250 g krupicového cukru, 5 lžic medu, 250 g máslového tuku (Hera), 400 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, mleté vlašské ořechy na posypání; na krém: asi 400 g kondenzovaného slazeného mléka (Salko) v plechovce, 300 g změklého másla

Ve vodní lázni ušlehejte vejce, cukr a med, do směsi postupně vmíchejte změklý tuk (Heru) a pak do těsta zapracujte hladkou mouku s jedlou sodou. Těsto ve vodní lázni míchejte poměrně dlouho až zezlátne. Potom je rozdělte na šest stejnoměrných dílů, a každý na plechu vyloženém pečicím papírem rozetřete na kulatou tenkou placku. Je dobré si na papír zespodu nakreslit kruh o průměru dortového ráfku či talíře. Placky pak upečte v troubě vyhřáté na 160-170 °C dozlatova (asi 10 minut). Placky po vychladnutí po okrajích ořízněte (zarovnejte) a skrojky rozdrobte. Den předem vařte ve vodě 2-3 hodiny neotevřenou plechovku Salka. Z takto zkaramelizovaného mléka a změklého másla ušlehejte krém, kterým potřete medové placky a naklaďte je na sebe. Rozdrobené skrojky smíchejte s mletými ořechy a posypte s nimi krémem potřený medovník.

Domácí medovník je nejlepšíDomácí medovník je nejlepšíAutor: Elena Hramova / Shutterstock.com

Orientální baklava

Tradiční orientální pochoutka z tenoučkých plátků těsta FILO (můžete je nahradit máslovým listovým těstem). Z těsta vyválejte 4 tenké pláty, posypte je skořicovým cukrem a hrubě mletými ořechy, naskládejte je na sebe a vrchní potřete rozšlehanými vejci. Upečenou ještě horkou baklavu nakrájejte na kosočtverce a přelijte je medem.

Jablečné medové řezy

100 g medu, 400 g polohrubé mouky, 3 vejce, 60 g másla, 200 g krupicového cukru, 300 g oloupaných jablek, 60 g vlašských ořechů, 20 g kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 kypřicí prášek do pečiva

Vejce, cukr, med a koření šlehejte do pěny tak dlouho, až se krystalky cukru rozpustí. Poté do pěny vmíchejte rozpuštěné máslo a nahrubo nastrouhaná jablka. Nakonec do těsta postupně zapracujte prosátou mouku s kypřicím práškem a ořechy, těsto rozetřete na vymaštěný plech vysypaný strouhankou a upečte ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý upečený plát nakrájejte na úhledné řezy.

Mléčné lahůdky s medem

Velmi často se med podává jako součást dezertů z čerstvých sýrů, šlehaného tvarohu, ztužených smetanových či jogurtových krémů a podobně. Světově proslulá je lahůdka připravená z hustého řeckého jogurtu, pražených ořechů a medu. Stejně tak je velmi oblíbeným dezertem, nejen ve Španělsku, jemný přírodní sýr přelitý medem přímo na talíři.

Med učiní dezert i z jogurtuMed učiní dezert i z jogurtuAutor: Peredniankina / Shutterstock.com

Medová smetana s mátou

Když do kelímku kysané smetany zamícháte velkou lžíci tekutého medu spolu s jemně nasekanými mátovými lístky, získáte lahůdkový krém vhodný k čerstvému i grilovanému ovoci, do nejrůznějších ovocných salátů i jako doplněk k lívanečkům či palačinkám.

Medové máslo

Docela obyčejnou kostičku čerstvého chleba s troškou másla smíchaného s medem proměníte v báječný minidezert, zvlášť když jej vylepšíte jahůdkou, párem kuliček čerstvého rybízu, malinou nebo řezem meruňky. A nezapomeňte dezertík přizdobit sedmikráskou nebo lístkem meduňky.

Medová cikorka

Různé obilné či kořenné kávové náhražky budou vždy skvělé, když je osladíte medem a zjemníte sladkou smetanou nebo mlékem.

Skořicový punč s medem

Úlomky skořice, hřebíček, pomerančovou a citronovou kůru a sušená jablka nejprve zalijte teplou vodou a nechte hodinu stát. Poté vodu přiveďte k varu a vše několik minut zvolna vařte. Pak směs nechte mírně zchladnout a sceďte. Do ještě teplého odvaru vmíchejte větší množství medu a tímto sirupem ochucujte teplé nápoje z ovocných šťáv a čajů, tedy punče.

Medové smoothie

Dvě deci mléka přiměřeně zahřejte a rozpusťte v něm pět lžic medu. Do teplého medového mléka můžete předem namáčet ořechy a také instantní obilné kaše. Medové mléko pak vlijte do mixéru a rozsekejte v něm libovolné ovoce. Pro ranní posilnění jsou ideální banány, jablka, jahody a další podle možností a chuti.

Mandlový koktejl s medem

50 g oloupaných mandlí, 200 ml mléka, 2-3 lžíce medu, 100 ml kysané smetany nebo jogurtu, mletá skořice, muškátový oříšek

Drcené nebo mleté mandle zalijte teplým mlékem, vmíchejte med a směs nechte půlhodinu odstát. Potom ji rozmixujte s kysanou smetanou (jogurtem) a koktejl postrouhejte muškátovým oříškem a ovoňte skořicí.

Medvědí mléko

200 ml mléka, 2 lžíce medu, 3 vaječné žloutky, tuhá šlehačka, tuzemák, brandy či jamajský rum pro dospělé

Ve vodní lázni nejprve zahřejte mléko s medem, pak do směsi zašlehejte žloutky, a ještě teplý nápoj přizdobte šlehačkou a podávejte. Tento posilující nápoj pak dospělým konzumentům „přibruste“ lihovinou.

Laisser un commentaire