DIY dřevěné interiérové dekorace

Práce se dřevem je fascinující dobrodružství, které lze doporučit každému. Navíc, je-li výsledek korunován úspěchem, těší dvojnásob. Přinejmenším se vyplatí alespoň si ji vyzkoušet. Chytne-li vás za srdce, máte koníčka na celý život. Pro začátek si zkuste vyrobit alespoň menší DIY dřevěný projekt. Dáme vám několik tipů na interiérové dekorace ze dřeva.

Vyrobit si vlastní DIY projekt ze dřeva nemusí být tak náročně, jak si možná myslíte. Velmi často lze nahradit velké stroje některým z menších kusů nářadí, které naleznete i u vás doma, v dílně nebo v garáži. Sázíme na to, že nějaká ta pilka, hoblík, vrtačka a lepidlo se tam určitě najdou. Když k tomu přidáte ještě dláto, může pod šikovnýma rukama vzniknout i malé umělecké dílo, třeba v podobě dřevěné sochy.

Dřevěné dekorace se hodí prakticky do každé místnosti.

Nejvhodnější dřevo pro domácí výzdobu

Pochopitelně, že na některý složitější projekt si budete muset koupit zásobu dřeva v hobby marketu, nebo třeba i na pile. My se však dnes zaměříme na interiérové dekorace, které si vyrobíte s použitím dřeva nalezeného v lese, u vody nebo dřeva recyklovaného. Využijte třeba dřevo ze staré dřevěné palety, nebo dřevo z rozebraného laťkového plotu, případně dřevo na otop, či dřevo vplavené z řeky, nebo zbytkové kousky, které jsou pozůstatkem některého z vašich předchozích projektů. Věřte tomu nebo, ne, ale i ze zbytků lze vyčarovat kouzelné dekorace.  

Tvořte ze starých palet

Máte-li k dispozici větší množství palet, které nejsou napuštěné, recyklujte je a udělejte z nich květinovou dělící stěnu. 3 – 6 palet sestavte těsně k sobě a do rubové části palet nastavte pokojové rostliny v květináčích. Zajímavým způsobem tak přepažíte místnost, aniž byste za hotovou pokojovou dělící stěnu vydali spoustu peněz.

Zajímavé kousky mohou vzniknout i z dřevěných palet.

Dvojice dřevěných srdcí vyřezaných z pospojovaných fošen dřevěných palet vám budou denně připomínat, že u vás bydlí láska a radost ze života.

Dřevěné palety jsou dnes a denně na různých místech proměňovány v neskutečně zajímavé dekorace.

Využijte dřevěné koláče

Dřevěné kolečka - zkrátka plátky dřeva lze využít při výrobě mnoha různých bytových dekorací.

Tzv. dřevěné koláče z kulatiny využijte k vytvoření zajímavé nástěnné dekorace. Pokud jich nemáte dostatek, vyrobte k nezajímavé stolní lampě poutavou nohu ze dřeva. Zbydou-li vám ještě nějaké plátky, udělejte z nich podložky pod hrnky a skleničky. Podobně lze využít i staré parkety, které kdysi sloužily jako podlaha. Rozhodně je škoda nechat se na podpal v kamnech. Vyrobte z nich na zeď do obývacího pokoje zajímavou mozaiku nebo obraz s geometrickým tvarem a pěkně vše na závěr zarámujte. 

Nevyhazujte odřezky

Z kousků odřezaných dřevěných hranolků, které byly příliš dlouhé, snadno vytvoříte zajímavé svícny na čajové svíčky anebo stojánky pro vyřezávaná srdíčka. Zkusit můžete také seříznout jeden konec hranolku a vyrobit miniaturní stylizované domky. Ty pak seřaďte nepravidelně za sebe a domalujte jim okýnka, a místo komínů použijte kovovou trubičku, z níž vytvoříte komín jako držák na svíčku. Domečky vystavte na dobře viditelném místě hezky všechny poohromadě. 

Milovníci sukulentů a netřesků si mohou vyrobit celou sadu miniaturních nádobek pro zajímavé jedince ze své sbírky.

Zbylo vám několik fošen?

Pokraťte je a vyrobte z nich obložení alespoň jedné stěny na chodbě. Do horních okrajů vyřežte nějaké ornamenty, květiny anebo stylizované domky.

Zajímavá interiérová dekorace z plátu dřeva a malé bedýnky na květinu.

Dřevěné pláty z lesa

V lese, kde se teď kvůli kůrovcové kalamitě kácí jeden smrkový porost za druhým, snadno najdete zajímavý plát dřeva, který můžete proměnit doma v miniaturní konferenční stole, v pojízdný stoleček na květiny nebo v mini stoličku. Stačí plát dřeva standardně ošetřit, přišroubovat mu tři nohy a dílo je na světě.

Z podobných plátů dřeva lze vytvořit nástěnné hodiny, poličku na zeď, nebo rám pro aranžování květin.  

Kus pařezu na doma

Dřevěná kostky slouží jako místo pro vystavení jednoduché vázy se sušeným bělotrnem kulatohlavým.

Z mohutnějších pařezů se dají udělat originální konferenční stolky. Můžete z něj také udělat řezy a ten s nejkrásnějšími letokruhy vystavit na své zdi. Čím nenápadnější bude hladká podložka pod tímto řezem, tím lépe vynikne struktura dřeva.

Ozdobte fádní zrcadlo

Rozsviťte váš interiér a z vyplavených kousků dřeva vytvořte s pomocí nezajímavého kulatého zrcadla atraktivní interiérovou dekoraci. Zrcadlo jako slunce je interiérovým hitem poslední doby, a tak by nemělo chybět ani u vás doma.

Omleté a vybledlé dřevo plavené řekou

Poličky, závěsy na klíče do předsíně, ale i tvary seskládané do podoby zvířat, nebo obaly na květináče, které už něco pamatují. Takto atraktivně lze zužitkovat klacíky, které putovaly vodou dlouho dobu a získaly tak velmi zajímavé našedlé zbarvení. Známe je pod anglickým označením driftwood.

Rozhodně se vyplatí nahlédnout na Pinterestovou nástěnku plnou dalších inspirací, kterou jsme pro vás připravili:

Laisser un commentaire