Atlas plevelů: Na každý plevel musíte jinak, zde je přehled těch nejčastějších

Bujně rostoucí plevel v trávníku často signalizuje nedostatečnou péči o porost. A to nejen žádné či špatné hnojení, ale také třeba příliš dlouhé intervaly mezi sekáním. Povzbudit růst některých plevelů může i sekání příliš nízko.

Poznejte svůj trávník

Sedmikrásky - pro někoho ozdoba, pro jiné pohroma trávníku.Kdo o trávník pravidelně pečuje, tak většinou ví, kde ho plevele nejvíce trápí. Skvělé je zjistit, jaké rostliny to vlastně jsou. Tedy nejen jak se jmenují, ale dozvědět se něco i o jejich vlastnostech. Přítomnost některých plevelů totiž může signalizovat různé nedostatky v péči o pozemek. Například pokud některé rostliny nemají rády zastínění (například sedmikrásky), pak stačí chvíli trávník nesekat příliš nízko. Naopak svízel přítula je vůči zastínění odolný, a tak se může vyskytovat i v hustých porostech.

Některé plevele se úspěšně šíří odnožováním a plazivost mají už ve svém názvu (pryskyřník plazivý, mochna plazivá). Jiné vytvářejí u země mohutné listové růžice, které později potlačí všechny okolní rostliny (např. různé druhy jitrocele, pampelišky). Pokud se v trávníku vyskytují tyto druhy v menším množství, ideální je jejich vyrýpnutí tehdy, kdy můžeme rostlinu nejvíce oslabit, tedy v době květu. Samozřejmostí by mělo být vytažení co největší části kořene. Čím mladší rostliny budeme odstraňovat, tím menší fleky nám po nich v trávníku zbudou.

Pampeliška se usadila na kraji trávníku.

Spoustu problémů si lidé přidělají tím, že nechají plevelům v trávníku či jeho blízkém okolí dozrát semena. A nemusí to být jen chmýří pcháčů či pampelišek. Mnoho nepříjemností v trávníku dovede udělat i bršlice kozí noha či pýr. Tyto dvě rostliny se šíří jak svými podzemními částmi, tak i semeny.

Nažky pcháče se rozletí dodaleka

Atlas nejčastějších plevelů

Pro ty, kteří si nejsou jisti, co jim to vlastně v trávníku roste a kvete, jsme připravili do galerie u článku atlas plevelů, které se v našich trávních nejčastěji objevují. Pokud v něm ten „svůj“ plevel nenajdete, zkuste nahlédnout do Přehledného atlasu plevelů, který nabízí Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) eagri.cz. Ten navíc umožňuje plevele vyhledávat podle délky životního cyklu (jednoleté – časně jarní, pozdně jarní, efemérní, ozimé; dvouleté až vytrvalé; vytrvalé). Je proti naší galerii podstatně rozsáhlejší, protože zahrnuje nejen plevele v trávníku.

Laisser un commentaire