Domácí rohlíky i housky jako od pekaře: Dokonalé těsto i fotonávod tvarování

Křupavé rohlíky a vypečené houstičky pozvednou víkendovou snídani k dokonalosti. Zkuste těsto bez vajec a mléka, je rychle hotové, dobře se s ním pracuje a pečivo je vynikající i druhý den. Navíc poradíme, jak umotat rohlíky a vytvořit housky z jednoho pramene.

Základem pro výrobu rohlíků je kynuté těsto. Když do něj přidáte vajíčka a mléko, začíná se ubírat směrem k buchtám. Takové pečivo je po upečení skvělé, ale rychle ztrácí na vynikající chuti, kyprosti a nadýchanosti klasického tukového rohlíku.

Rohlíčky opravdu vypečené

Rohlíky jako od pekařeRohlíky jako od pekařeAutor: Veronika Zámečníková

Domácí pečivo není tak pracné jak by se mohlo zdát. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale většinu času představuje kynutí těsta, která to zvládne samo a vaši asistenci nepotřebuje. Kynuté těsto v jednoduché podobě dá vzniknout nadýchanému pečivu, o kterém bude básnit celá rodina. Samotná příprava pečiva včetně kynutí zabere přibližně hodinu a půl a výsledkem bude asi 20 kousků rohlíků či housek.

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 130 g rozpuštěného sádla nebo oleje
  • 30 g droždí
  • 20 g soli
  • 25 g cukru
  • mák, sezam či kmín na posypání

Nejprve nechte vzejít kvásek. Rozdrobte kvasnice, přidejte k nim lžičku cukru a rozmíchejte je v trošce vlažné vody. Poprašte lžící mouky, zakryjte a nechte na teplé místě vzejít asi deset minut. Ve veliké míse smíchejte všechny suroviny a přidejte kvásek. Těsto potřebuje řádně prohníst, aby se ingredience dobře spojily. Při tom je neocenitelný kuchyňský robot, případně ponechte hnětení i kynutí na domácí pekárně. Pokud nic z toho nevlastníte, nezbývá než několik minut hníst těsto ručně. Zpracované těsto vložte do mísy, poprašte moukou aby neosychalo a nechte kynout na teplém místě nebo v troubě vyhřáté na 30 °C. Nakynuté těsto zpracujte do požadovaných tvarů. Rohlíky a housky nechte ještě na plechu 20 minut kynout, pak potřete slanou vodou a posypte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C deset minut, pak pečivo znovu potřete vodou, plechy otočte a vyměňte i jejich umístění v troubě. Dopřejte jim ještě deset minut v troubě, dokud se nezbarví do světle hnědé barvy.

Zapletené houstičky

Houska je téměř hotováHouska je téměř hotováAutor: Veronika Zámečníková

Z těsta se dají vyčarovat nejrůznější tvary, klasické pletené housky, banketky, hvězdičky a další. Housky z jednoho pramene jsou úplně jednoduché, housku prostě zamotáte jako uzlík a protáhnete zbylé konce. Těsto si zformujte na přibližný tvar koule. Máte – li zkušenou ruku, rozdělte těsto na polovinu, čtvrtiny a tak pokračujte, dokud nedostanete kousky těsta o velikosti, kterou požadujete. Nebo se spolehněte na váhu a z těsta si odvažte kuličky o stejné hmotnosti, například 80 g. Kuličku rozválejte na hada. Z levého konce hada vytvořte očko, kterým protáhnete pravý konec. Zbylé očko přehněte směrem vzhůru a otvorem protáhněte zbytek pravého konce. Oba konce zahněte dospodu housky a uhlaďte.

Zamotané rohlíky

Rolujte rohlíkRolujte rohlíkAutor: Veronika Zámečníková

Kouli těsta o váze přibližně 320 g rozválejte na pracovní ploše na kruh o průměru asi 25 cm. Příborovým nožem rozdělte na čtvrtiny. Každou část srolujte na rohlík. Nejprve zahněte rohy na širším konci směrem dovnitř a těsto zaviňte. Zformujte špičky rohlíku a zahněte nebo nechte rohlíky rovné. I při přípravě rohlíků se můžete samozřejmě spolehnout na odhad a těsto porcovat podle oka. Jen nezapomeňte na to, aby jednotlivé kousky byly přibližně stejně velké a pekly se tak podobnou dobu.

Laisser un commentaire