Druhá šance pro děravé punčocháče: 10 praktických tipů na využití

Jak prodloužit život věcem, šetřit životní prostředí i peněženku? Najděte jim další využití, spravte je, vyrobte z nich něco jiného. Budete se divit, jak moc mohou být užitečné obyčejné děravé punčocháče, když pro ně najdete tu správnou práci.

Měkké, pohodlné, nepostradatelné, to jsou punčochové kalhoty pro většinu žen. Lehký a tenký materiál je ale náchylný k poškození, v poměrně krátkém čase uteče očko a objeví se dírka. Punčocháče nemusí končit hned v koši, svou úlohu sehraje tahle součást garderoby i při úklidu v domácnosti, na zahradě nebo při procházce.

Děravé punčocháče najdou další využití

Lesklé a čisté

Materiál punčochových kalhot je měkký a nepouští chloupky, proto se výborně hodí na leštění i utírání prachu. Hadřík ze starých silonek využijete na čištění skel, zrcadel, porcelánu, ale i nábytku. Kousek silonky namotaný kolem vařečky poslouží jako perfektní nástroj k utírání prachu v nepřístupných místech, jako je prostor pod lednicí nebo za nábytkem. Hadřík ze silonek je neocenitelným pomocníkem také pro majitele dioptrických brýlí, které pomocí něj zbavíte všech mastných otisků, prachu a šmouh.

Filtr a sítko

Filtr ze starých punčocháčů pomůže najít zatoulané drobnosti

Při úklidu v domácnosti najdete pro silonky i další využití. Perfektní jsou jako filtr na vysavač, pokud na zemi hledáte nějakou drobnost a nechcete ji dolovat z hlubin přístroje. Přetáhněte přes hubici vysavače starou silonku a pořádně ji upevněte. Zapněte vysavač na malý výkon a pak už jen čekejte, kdy se vám na filtru zachytí náušnice, šroubek nebo kamínek,který hledáte. Správně upevněné kousky punčocháčů jsou neocenitelné také při filtrování čajů, lovení nečistot z bazénů nebo jako filtr na dno květináčů, který zamezí odplavování zeminy.

Provázky a gumičky

Pružnost materiálu, který se dále netřepí, je přímo ideální pro výrobu gumiček a provázku. Staré silonky nastříhejte na proužky či kolečka a máte variabilní materiál na svazování čehokoli. Pomocí provázků z punčocháčů svážete malé i objemnější předměty či zpevníte účes. Pružné pásky jsou přímo dokonalé pro upevnění popínavých rostlin na zahrádce, poskytnou oporu a přitom nepřekážejí v růstu.

Praní v sáčku

Na praní jemného prádla se do pračky doporučují používat speciální sáčky, které brání zamotání a poškození citlivých kousků. Není nic jednoduššího, než je nahradit obalem ze silonek.

Sušení prádla

Punčocháče využijete i při sušení prádla, ideální jsou na choulostivé kousky, které nemůžete sušit na ramínku nebo připíchnout kolíčky na sušák. Provlékněte nohavice punčocháčů rukávy svetříku či trika a zbytek vytáhněte otvorem pro hlavu. Takto vyztužený svetřík už za vyčnívající silonky klidně přicvakněte kolíčky.

Boty jako nové

Čištění a leštění bot vám usnadní houbička, vyrobená ze starých punčocháčů. Pomocí ní nanesete krém a obuv vypulírujete do vysokého lesku.

Sáčky na všechno

Z punčocháčů během okamžiku vytvoříte pružné a vzdušné sáčky, které mají široké využití. Hodí se při skladování cibule nebo česneku ve spíži, jsou výborné i pro uchování semínek pro výsadbu. Sáček ze silonek můžete naplnit sušenými bylinkami a vytvořit si tak voňavý závěs do koupelny nebo do skříně. Velmi praktické je i uchycení mýdla v punčochovém sáčku. To oceníte hlavně na zahradě, při mytí rukou u venkovního kohoutku už mýdlo nikdy nebude muset hledat.

Jednorázové květináče

Místo květináčků lze použít pytlíčky ze silonek naplněné zeminou

Ze starých punčoch vyrobíte malé pytlíčky se zeminou, ve kterých můžete pěstovat sazeničky. Ty pak jednoduše přesadíte a obal vyhodíte, Nemusíte tak omývat porcelánové květináče nebo používat jednorázové plastové kelímky.

Prevence odřených stehen

Se stoupajícími letními teplotami si ženy častěji oblékají sukně a šaty. Vzápětí ale mnohé řeší problém, co s odřenými stehny. Oblékněte si pod sukni nenápadné kraťásky z ustřižených silonek a bolest vás už nebude trápit.

Materiál pro tvoření

Ani kreativní duše nepřijdou zkrátka, silonky lze využít při tvoření zajímavých gumiček, ozdob na krk nebo náramků., vyrobíte z nich i polštářky či hračky. Z tenkých koleček nastříhaných z punčocháčů lze dokonce připravit klubko příze, ze kterého uplete či uháčkujete podložky pod šálky, dečky nebo dokonce košíčky.

Laisser un commentaire