Hlízola nachová a klejicha masová: Pohledné trvalky, na kterých si pochutnáte

Zahrada může být krásná i užitková zároveň. Proč nevyzkoušet nevšední a méně známé druhy trvalek, které ji ozdobí a zároveň zpestří jídelníček?

Při výběru trvalek, které obohatí naši zahradu, můžeme kromě jejich vzhledu a nároků zohlednit i to, zda je lze pojídat. Chutné a zdravé mohou být jejich mladé výhonky, listy i hlízy. Mezi druhy, které stojí za to vyzkoušet, patří hlízola a klejicha.

Hlízola aneb zemní ořechy

Hlízola nachová (Apios americana) je velmi pohledná popínavá rostlina, dorůstající až do tří metrů, je ve své americké domovině pěstována jak pro okrasu a vonné květy, tak pro chutné, jedlé a zdravé hlízy. Mají nasládlou, oříškovou chuť (odtud anglické jméno groundnut, zemní ořechy), a můžeme je ochutnat jak syrové, tak uvařit či upéci jako brambory. Proti nim obsahují více bílkovin a rovněž obsahem mnoha dalších látek včetně minerálních prospívají zdraví. Jedlá jsou i po hrachu chutnající semena, která můžeme sklízet ihned po dozrání, zatímco větší počet hlíz naroste až druhým či třetím rokem po výsadbě.

Hlízy hlízoly nachové chutnají po oříšcíchHlízy hlízoly nachové chutnají po oříšcíchAutor: Danny Hummel / Shutterstock.com

Hlízola dobře prospívá i u nás, nejlépe na slunci ve výživné, kypré, přes léto mírně vlhké půdě. Je mrazuvzdorná, v zimě nesklizeným hlízám prospěje nastýlka. Může se pnout po treláži, pergole i plotě – před zimou nadzemní části odumřou, na jaře opět vyraší. Pomocí hlíz můžeme rostlinu i množit, často se s jejich pomoc rozrůstá i sama.

Klejichu je třeba povařit

Až metr vysoká trvalka klejicha masová (Asclepias incarnata) v druhé půli léta krásně kvete, přičemž květenství poskytují potravu nejen včelám, čmelákům a motýlům, ale můžeme jím ozdobit i saláty, nápoje či dezerty. Jedlé a chutné jsou i mladé výhonky a vrcholky prýtů, ovšem pouze po tepelné úpravě. Pokud je vložíme do studené vody, krátce povaříme a poté propláchneme, odstraníme mléko, které působí dráždivě a je ve větším množství toxické.

Klejicha masová ve společnosti žlutě kvetoucí janebyKlejicha masová ve společnosti žlutě kvetoucí janebyAutor: Dan4Earth / Shutterstock.com

Stejně jako hlízola pochází i klejicha ze Severní Ameriky. Prospívá nejlépe na slunci. Vyžaduje vlhkou a humózní půdu, ačkoli kratší období sucha snáší. Pěstovat můžeme kultivary s květy červenými i bílými.

Laisser un commentaire