Irish Soda Bread – tradiční irský chléb upečete snadno bez droždí či pece

Nesehnali jste droždí? Jeho nedostatek v obchodech komplikuje domácí pečení chleba. Přesto existují možnosti, jak si poradit bez něj. Lze zkusit chléb kvasový, ten však vyžaduje dost času, nebo třeba naopak velice snadný irský sodou kypřený chléb.

Tenhle tradiční irský chléb je u nás obvykle spojován se svátkem sv. Patrika, kdy doprovází zelené pivo, které v tento den teče proudem. Původně to však nebyl chléb určený k oslavám. V Irsku se objevil v první třetině 19. století jako východisko z nouze. Nedostatek surovin vedl k nutnosti improvizace z těch, které byly dostupné. V irském podnebí má obilí s vysokým obsahem lepku problém s dozráváním, proto se tu pěstuje nízkolepková pšenice a vysokolepkovou mouku je potřeba dovážet z teplejších oblastí. Ve zmíněné době byl dovoz vysokolepkové mouky i dalších surovin  omezený a dostupná tak byla hlavně nízkolepková mouka, kyselé mléko a – jedlá soda.

Nízkolepková mouka se nehodí pro klasické kynuté a kvašené pečivo, protože právě lepek je látka, která u takových chlebů udržuje jejich porézní strukturu. Naopak je však tato mouka ideální pro pečivo nekynuté. Jako je právě Irish Soda Bread. Díky metodě přípravy má křupavou kůrku, nadýchanou střídku a je lehce nakyslý. Navíc se dá připravit i bez pece. Řada irských domácností tehdy pec neměla, tento chléb tak připravovali v rozpálených litinových hrncích na plotně.

Tradiční irský soda bread s rozinkami.Tradiční irský soda bread s rozinkami.Autor: Liz Van Steenburgh/ Shutterstock.com

Přestože původně byl tento chléb chlebem chudých, dnes je velmi populární, je řazen mezi irská národní jídla a jeho tradice je střežena společností Society For the Preservation of Irish Soda Bread. Najdeme ho ve více variacích, často třeba s rozinkami jako Irish Soda Bread with Raisins, lidově zvaným strakatý pes (Spotted Dog). V receptu níže jsem zvolila variantu s ovesnými vločkami, které mu dávají zajímavou texturu.

Nadýchanost dává tomuto chlebu jedlá soda, která zreaguje s kyselinami obsaženými v kyselém mléce či  kysaném podmáslí za vzniku oxidu uhličitého, jehož bublinky těsto nakypří. Kysané mléko dá chlebu navíc i jeho příjemně navinulou chuť. Pro zachování kyprosti je třeba těsto příliš nepropracovávat, spíše jen zlehka spojit, podobně, jako při přípravě britských scones.

Irish Soda Bread

Mouka a vločky.Mouka a vločky.Autor: Kamila Procházková

  • mouka 250 g (tradičně se používá nízkolepková pšeničná mouka, u nás ji lze koupit jako mouku dortovou; není ale problém s použitím jakékoli mouky, já jsem použila 2/3 běžné pšeničné a 1/3 celozrnné žitné, čímž se chléb chuťově více blíží klasickému kynutému)
  • ovesné vločky 50 g
  • sůl ½ lžičky
  • jedlá soda ½ lžičky
  • máslo 20 g
  • kysané podmáslí 250 ml (lze nahradit bílým jogurtem naředěným 1:1 vodou)

Troubu rozpálíme na 200 ˚C. Připravíme si plech s pečicím papírem.

Smícháme mouku, vločky, sůl a sodu. Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho zlehka špičkami prstů do moučné směsi, asi jako kdybychom dělali drobenku na koláč. Vlijeme podmáslí a opět jen zlehka propracujeme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo hrudkovaté. Vzhled těsta je vidět na fotografii.

Přilijeme podmáslí.Přilijeme podmáslí.Autor: Kamila Procházková

Smícháme mouku, vločky, sůl a sodu. Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho zlehka špičkami prstů do moučné směsi, asi jako kdybychom dělali drobenku na koláč. Vlijeme podmáslí a opět jen zlehka propracujeme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo hrudkovaté. Vzhled těsta je vidět na fotografii.

Lehce smáčkneme dohromady a vytvarujeme bochánek. Položíme ho na plech a nařízneme do hlubokého kříže. Dáme péci na 30 – 40 minut, až chléb lehce zhnědne. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhl. Můžeme použít i dvě vařečky položené přes talíř.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce, nebo podložený vařečkami.Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce, nebo podložený vařečkami.Autor: Kamila Procházková

Tradičně se krájí na výseče jako dort, ale můžeme krájet i klasické krajíce. Nejlépe chutná čerstvý.

Laisser un commentaire