Jak ochránit zahradu před klíšťaty: vysaďte rostliny, které jim nevoní

Zákeřná klíšťata se nevyskytují pouze ve volné přírodě, ale i v travnatých plochách zahrad. Vysaďte rostliny, které je pomohou odpudit. A vyzkoušejte další triky, které jim pobyt v zahradě značně znepříjemní.

Osvědčené repelentní rostliny

Mnohé rostliny se výběrně osvědčily jako surovina pro domácí výrobu repelentů proti klíšťatům. Patří k nim hřebíček, levandule a rozmarýn. Je však pravdou, že doma vyráběné repelenty se nemohou svou účinností srovnávat s průmyslově vyráběnými. Proto je třeba jejich častější aplikace.

Které rostliny odpuzují klíšťata?

levandule lékařská (Lavandula officinalis)Existuje celá řada rostlin, které se doporučuje v zahradě vysadit jako bariéru proti určitým druhům hmyzu. Zvlášť dobře funguje mnoho druhů rostlin proti komárům či mšicím. Proti roztočům, mezi které klíšťata patří, je tato ochrana méně účinná. Ale určitě stojí za to tyhle rostliny pěstovat. Mnohé z nich využijete v kuchyni jako výtečné koření. Navíc výhodou těchto rostlin je, že lidem je jejich vůně většinou příjemná a v letních měsících budou dlouhodobou ozdobou zahrady:

  • chryzantémy
  • levandule
  • tymián
  • máta
  • oregano
  • rozmarýn
  • pelyněk
  • pelargónie
  • yzop

Jak klíšťatům znepříjemnit pobyt na zahradě?

Stinná lesní zákoutí klíšťata přímo přitahují.Klíšťata se v naší zeměpisné poloze vyskytují nejčastěji v listnatých a smíšených lesích a na jejich okrajích. Ale také všude tam, kde roste bujná vegetace – ať už podél vodních toků, na okrajích cest či v travnatých plochách parků a zahrad. Klíšťatům svědčí hustý trávník a místa zadržující vlhkost. Proto zbytky posečené trávy odstraňte a část zahrady, kterou používáte k posezení a hrám pravidelně sekejte.

Jako přirozená bariéra proti klíšťatům mohou v zahradě posloužit kameny a štěrkové cesty, případně mulčovací kůra. Existuje také insekticid pro hubení klíšťat a komárů v zahradách. Pokud se rozhodnete pro jeho užití, je třeba důkladně prostudovat návod výrobce. Přípravek je totiž vysoce toxický pro vodní organismy a při jeho aplikaci je třeba zakrýt všechny rostliny určené ke konzumaci.

Pozor na přemnožené hraboše

Riziko zvýšeného výskytu onemocnění, která na člověka přenášejí klíšťata, tedy lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy, lze předpovídat na základě početnosti hraboše polního. Hlodavci jsou totiž hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat, která poté napadají větší savce včetně člověka. Zvýšenou pozornost byste proto měli výskytu klíšťat věnovat v těch oblastech, kde došlo v loňském roce k přemnožení hrabošů. Tým vědců z Přírodovědecké fakulty UP a Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno totiž na základě tříletého výzkumu prokázal spojitost mezi intenzitou výskytu těchto nebezpečných infekčních nemocí a přemnoženými hraboši.

Laisser un commentaire