Jak vyčistit špinavé knoflíky na sporáku? Vyzkoušejte triky pro snadné čištění

Nejlépe jsou na tom ti, kteří na své troubě či vařiči žádné vystouplé knoflíky nemají. Nebo ti, kteří stíhají čistit kuchyň hned po skončení vaření. Naopak majitelům starších modelů spotřebičů nezbývá, než se čas od času do poněkud nezábavné očisty pustit.

Pokud se na knoflících nastřádalo větší množství špíny a běžnými čistícími prostředky si s ní nevíte rady, pak je třeba zvolit dostatečně silného pomocníka.

Zapřáhněte čpavek

I se zašlou špínou si velmi dobře poradí amoniak, známý pod názvem čpavek. Čpavek se prodává v podobě roztoku syntetického čpavku ve vodě (čpavková voda) v drogériích. Je to žíravá kapalina pronikavého zápachu, silné zásadité reakce, bezbarvá až nažloutlá, někdy slabě zakalená.

  • Čištění si usnadníte vatovými tyčinkami a starým zubním kartáčkem. Nezapomeňte však, že při práci se čpavkem je potřeba dodržovat bezpečnostní opatření doporučená výrobcem látky. Vždy pracujte v gumových rukavicích. Samozřejmostí by mělo být, že před každou podobnou manipulací spotřebič odpojíte od elektrického proudu.
  • Samotné čištění je velmi snadné: namočíte vatovou tyčinku do amoniaku a postižená místa s ní vyčistíte. Pomoci si můžeme i starým zubním kartáčkem. Pak už stačí vše důkladně otřít jemnou houbičkou a ovládací panel vašeho spotřebiče bude jako nový.

Šetrné čištění plynového sporáku.

Jak demontovat knoflíky

Pokud to spotřebič umožňuje, je možné knoflíky z ovládacího panelu sejmout. Obvykle je to možné udělat tahem. Pokud by se vám to nedařilo, pomozte si nožem: opatrně pod knoflík zasuňte čepel nože (pro tento účel není vhodné používat keramické nože). Knoflík jde tímto způsobem sundat velmi snadno. Demontované knoflíky i prostor pod nimi se čistí mnohem snáze.

Laisser un commentaire