Jehněčí pečte pomalu, s česnekem a bylinkami, radí šéfkuchař

O Velikonocích je nejlepší příležitost dopřát si jehněčí, neboť je to kulinářský skvost první kategorie. Jeho koupí navíc podpoříte i místní chovatele a ohleduplný chov zvířat.

Jehněčí maso je výtečné, když víte, jak ho připravit. Chov ovcí, zvláště pokud jsou chovány v režimu ekologického zemědělství, je navíc etičtější než konvenční vepříny či výkrmny kuřat – zvířata se mohou pást na vzduchu, pod sluncem, mají dostatek pohybu. Tomu odpovídá i kvalita a chuť masa i jeho vliv na naše zdraví.

Na pastvě se mohou zvířata chovat přirozeně a být spokojenáNa pastvě se mohou zvířata chovat přirozeně a být spokojenáAutor: Dejan Cvetinovic / Shutterstock.com

Velikonoční pečínka

Mladé jehněčí nebo kůzlečí maso je možné připravovat na mnoho způsobů, ale vždy platí zásadní pravidlo, že je dobré vystavovat ho jen mírným teplotám do 130 °C, péci ho pod poklicí nebo zabalené do silnějšího alobalu. Vysoké teploty totiž jemné maso vysušují a tedy znehodnotí. Výrazné opečení „do barvy“ dosáhnete zvýšením teploty až v závěru úpravy. Chuťově se toto mladé maso nejčastěji doplňuje česnekem a bylinkami.

Bylinky a česnek ke skopové pečeni patříBylinky a česnek ke skopové pečeni patříAutor: hlphoto / Shutterstock.com

Z nasekaných bylinek, utřeného česneku a trošky oleje nebo rozměklého másla můžete připravit směs, jakési pesto nebo marinádu, když vše několik minut třete nebo mixujete. Nebo můžete svalovinu protknout plátky česneku a drobnými snítkami bylinek. Vedle zmíněného česneku použijte ještě rozmarýn, šalvěj a tymián. K masu do pekáče nezapomeňte přidat dostatek nakrájené cibule a případně i kořenové zeleniny a určitě i trošku tuku (máslo, olej, slanina).

Využijte dary jara

Často se právě k velikonoční pečeni na mnoha místech připravovala a připravuje speciální omáčka plná různých jarních lupínků. Na britských ostrovech má mátový charakter, na některých místech Francie je smetanová s bylinkami a citronem a jinde zase výrazně česneková nebo plná pažitky. U nás doma dáváme k pečenému kůzleti špenát krátce podušený s cibulí, kopřivami a česnekem zahuštěný vejci.

Laisser un commentaire