Krčková hniloba cibule je zrádná. Jak předejít znehodnocení celé úrody?

Pod slupkou cibule najdeme hnědé, nahnilé suknice. Později se objeví šedavý povlak i navrchu, nebo cibule raší. Jedná se o houbovou chorobu, jejímuž šíření je třeba předcházet.

Loni jsme od známých dostali sadbu cibule množilky. Sadbě se dařilo, během vegetace jsme rostliny ošetřili proti plísni. Dozrálé cibule jsme za sucha vytrhali, nechali na poli vyschnout a uskladnili je ve svazcích pod střechou v průvanu. Cibule však mají pod slupkou černou mazlavou hmotu – když ji sloupneme a cibule omyjeme, lze je použít. Co cibule postihlo a jak je v další sezoně ošetřit, aby se postižení neopakovalo? ptá se čtenář Receptáře, pan Rakovský z Mikulova

Krčková hniloba česnekovitých, houbová choroba Botrytis allii

Napadené cibule hnijí nebo předčasně raší

Poškození způsobila krčková hniloba česnekovitých, jejímž původcem je houbová choroba Botrytis alli a vyskytuje se především na uskladněné cibuli kuchyňské a šalotce (množilka, ošlejch). Hniloba napadá cibule postupně od vrcholů (krčků) a na podélném řezu je znát zbarvení suknic dohněda. Později se na povrchu cibulí objevuje jemný hnědošedý povlak a na něm později plochá černá tělíska (sklerocia). Napadené cibule předčasně raší, mumifikují nebo hnijí. I když jde o typickou skládkovou hnilobu, první příznaky se v ojedinělých případech mohou vyskytovat již při sklizni.

Prevence při pěstování i sklizni

Zdrojem infekce jsou zbytky rostlin po sklizni, napadená sazečka nebo sklerocia žijící v půdě. Patogen přetrvává za vegetace bez příznaku v rostlinách a většinou se projevuje až při uskladnění. Výskyt hniloby podporuje vlhké počasí v době před a v průběhu sklizně, přehnojení dusíkem, mechanické poškození cibulí při sklizni a nevhodné podmínky skladování.

Cibule je třeba sklízet včas a za suchého počasí

Pokud jde o ochranu před chorobou, cibule pěstovaná z přímých výsevů je napadána mnohem méně než cibule vypěstovaná ze sazečky. Porosty by neměly být přehoustlé a přehnojené dusíkem. Sklízet by se měly za suchého počasí a to tak, aby byly co nejméně mechanicky poškozeny. Cibule na uskladnění by se nikdy neměla sklízet později než v době, kdy asi dvě třetiny rostlin již mají polehlou (zalomenou), ale stále ještě zelenou nať. Ta by se měla odstranit z cibule až po jejím dokonalém zaschnutí. Napadení krčkovou hnilobou rovněž snižuje preventivní ošetření rostlin povoleným přípravkem Switch.

Laisser un commentaire