Lahodné brambory pečené v troubě. Čím je přivedete k dokonalosti?

Někdy stačí málo a ze zdánlivě obyčejné potraviny vykouzlíte neuvěřitelnou dobrotu. K takovým pokrmům patří pečené brambory. Teď, kdy už jsou k sehnání i nové brambory, je téměř ideální čas na přípravu téhle pochoutky.

Nejlepší brambory na pečení

Malé nové brambory, zvané grenaille, milují hlavně Francouzi.Zvlášť rychle upečené a velmi lahodné budou nové brambory. Čím kratší bude cesta mezi jejich pěstiteli a vámi, o to větší dobrotu můžete čekat. Tzv. nové brambory obsahují větší množství vody a delší skladování jim příliš nesvědčí. Ideální je tedy jejich nákup na některé z farem či na tržišti.

Labužníci dávají přednost menším bramborám. Někdy bývají označované jako grenaille či zámecké brambory. Oblíbené jsou především ve Francii. Velikost jejich hlíz by se měla pohybovat v rozmezí 28-40 mm.

Brambory pečené v troubě

Brambory nejprve důkladně zbavte nečistot. Stačí je důkladně opláchnout vodou, loupání není potřeba. Menší brambory můžete péct vcelku, větší hlízy můžete nakrájet na poloviny, případně na plátky silné přibližně 0,5 cm či obdobně velké dílky. Pokud pečete brambory celé, před pečením je propíchněte či nakrojte. Urychlíte tím pečení. Jak ukazuje fotografie, naříznutí se vyplatí i při pečení rozpůlených brambor.

Brambory pečeme rozpůlené a naříznuté do kříže, tak se rychleji propečou.

Troubu rozehřejte na 200 oC, na plech dejte trochu olivového oleje a připravené brambory rozložte. Někdo pod brambory pokládá ještě pečící papír, aby se nepřichytávaly na plech. Délka pečení závisí na stáří a velikosti brambor. Když už se začnou hezky vybarvovat do zlatova, otočte je a dopečte z druhé strany.

Přidejte koření, bylinky, česnek nebo slaninu

  • Před pečením můžete brambory opepřit čerstvě mletým pepřem a osolit.
  • Vynikající chuť jim propůjčí bylinky – nejčastěji se přidává rozmarýn nebo tymián.

Brambory rozkrojíme a zapečeme s anglickou slaninou.

  • Kdo miluje pečený česnek, může rozkrojit palici napůl a péct společně s bramborami. Další variantou je, že stroužky česneku oloupete a vylisujete.
  • V závěru pečení pak na brambory dejte trochu vylisovaného česneku, případně položte plátky anglické slaniny.

Takto pečené brambory podáváme jako přílohu ke grilovanému masu, ale obstojí i jako samostatná večeře či zpestření nabídky občerstvení při zahradní párty. Jsou to vlastně takové skvělé bramborové jednohubky.

Laisser un commentaire