Nejlepší bramboráky podle Stupky: bezlepkové, orientální, kapří, pečené v troubě

Na jihu Čech říkáme plackám ze strouhaných syrových brambor cmunda, jinde strouhanec, bramborník či halapáč. Jinde jsou to třeba kramfleky nebo vrncocháč ale všude asi budou rozumět pojmenování bramborák.

Variace na téma bramborák

Podobně jako různé názvy, jsou i různé recepty na těsto. Ne všude do něj dávají česnek, sůl, pepř, majoránku, vejce a trochu mouky. Setkal jsem se s bramboráky jen se spoustou drobně nakrájené cibule nebo s plackami jen maličko osolenými a opepřenými, případně ovoněné muškátovým květem a provensálskými bylinkami. Osobně dávám do bramborákového těsta drcený kmín a pepřím ho jen nepatrně. Také velmi často přidávám do klasického základu sekanou petrželku a místo mouky mleté ovesné vločky.

Bramboráky můžeme smažit i na sucho nebo péct v troubě.

  • Bezlepkové bramboráky připravuji z vymačkaných strouhaných brambor jen s vejcem a troškou škrobu či kukuřičné krupice (polenty). V tom případě nechte těsto před pečením asi 15 minut stát.
  • Bramboráky na orientální způsob připravuji se směsí koření kari nebo paprikově laděný bramborák se zvýšeným obsahem česneku. V tomto případě je třeba zvolit kvalitní papriku a péci ho velmi šetrně. Také není marné vyzkoušet placky s převahou čerstvých bylinek a podobně.
  • Kapří bramborák připravuji rád na rybářských slavnostech: smíchám strouhané brambory a rozsekané kapří maso v poměru 1:1 a těsto klasicky ochutím. Věřte mi, že je to lahůdka.
  • Rád kombinuji nastrouhané brambory se spařenou pohankou a vloni jsem pekl i hříbkový bramboráček tedy s jemnou dušeninou z čerstvých hříbků.
  • Velkou dobrotou je bramborák s pomletými škvarky, bramborák posypaný před podáváním nastrouhanou nivou.
  • Bramboráčky plněné nivou jsem se naučil od kolegů z Brna. Na přípravu jednoho malého bramboráčku se sýrem potřebujete dvě misky v lívanečníku. Nejprve zvolna pečte dva tenoučké bramboráčky. Na jeden z nich pak položte plátek sýra, přikryjte ho druhou plackou a vše dopečte v troubě, aby se sýr roztavil a těsto v placce dopeklo.
  • Bramboráky s cuketami a dýněmi – smíchám stejný díl syrových brambor a nastrouhané dýně Hokkaido, přidám dostatek česneku, trošku ovesných vloček a vejce. Získám tak těsto na báječné placky, které doporučuji nakonec ještě zapéci s uzeným sýrem.

Dietní bramborák? Upečte ho v troubě

Bramboráky s houbami.

Klasické bramboráky lze také upéci v troubě na plechu či v pekáči. Rád také peču tradiční placky dietně na pečicím papíru. Nebo těsto v pekáči rozetřu, a když je rozpečené, doplním je kousky uzenin, škvarky, cibulí a připravím tak jakousi bramborákovou pizzu, kterou na závěr doplním domácím sýrem. Skvělá je také kombinace bramboráku a houbové smaženice.

A můžete také zkusit šoupnout do trouby bramborákové těsto s kousky uzené šunky a droždím. Získáte skvělou slanou buchtu.

Tip redakce: aby česnek vynikl

Bramboráky patří k nejoblíbenějším česnekem ochuceným a vonícím pokrmům. Aby se v nich chuť česneku rozvinula opravdu dokonale, použijeme česnek strouhaný nebo nasekaný. Do těsta ho vmícháme s majoránkou až těsně před pečením, přičemž placky pečeme na sádle.

Laisser un commentaire