Nejlepší recepty na slané omelety z celého světa

Omeletu můžete připravit s játry, houbami, bramborami, opečenými kousky chleba, s nudlemi, zeleninou, slaninou, omáčkami. Je rychle hotová a přitom výtečná…

Tyrolská omeleta s játry

Máte rádi játra na cibulce? Pokud ano, pak nechte drobně nakrájená drůbeží játra osmahnout se stejně nakrájenou cibulí, přidejte trošku nasekaných bylinek, a když jsou játra zpola hotová, vše zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným parmazánem a omeletu zvolna upečte.

Španělská tortilla de patatas

Je typická tím, že ve vejcích jsou zapečené plátky brambor a kousky cibule předem osmažené v olivovém oleji. Záleží jen na vás, zda brambory spíš jen v oleji podusíte doměkka, nebo je i opečete. Nejčastěji se se tato omeleta podává s česnekovou omáčkou (aioli) nebo s pestem umixovaným z oleje, petrželové nati, česneku a soli (salsa catalana).

Španělská omeleta s bramborami a cibulí, tortilla de patatas

Americká omeleta se slaninou či dary moře

Může mít mnoho podob, ale velmi oblíbená je omeleta s opečenou slaninou a rajčaty. U pobřeží omeletky velmi často nabízejí s rybím mlíčím a samozřejmě i s dary moře. V tomto případě omelety často podávají i se smetanovou citronovou omáčkou.

Japonská skládaná omeleta

Tato vyhlášení japonská lahůdka má mnoho proměn. Jak připravit skládanou, vysokou japonskou omeletu, napoví nejlépe některé video na internetu, protože popsat, jak japonští mistři kuchyně do hranaté pánve opakovaně nalijí vrstvu mírně rozšlehaných vajec, po krátkém pečení ji stáčejí a do pánve opět přilijí další tenkou vrstvu tekutých vajec, je opravdu složité. Japonci také velmi často připravují omelety z pestré škály různých surovin jako jsou zelenina, kousky ryb, mořské řasy a často i vařené nudle, kdy suroviny nejprve osmahnou v pánvi a následně zalijí rozšlehanými vejci a velmi zvolna opečou z obou stran. Nakonec omelety posypou semínky, šupinkami sušené ryby a přelijí některou z četných omáček.

Thajské nudle v omeletě

Připravuji je rád i u nás doma. Celý fígl spočívá v tom, že libovolně upravené rýžové nudle při podávání zabalíte do tenoučké omeletky připravené z vajec rozšlehaných s kokosovým mlékem, nasekaným koriandrem nebo i naší petrželovou natí. Aby omeletka byla pevnější, přidejte do vajec i trošku škrobu (rýžový či bramborový). Rád tyto tenké omeletky doplňuji šupinkami řasy nori a pokud jde o ochucení, nejlepší je výrazně slaná rybí omáčka.

Česká chlebová a houbová omeleta

Velmi často a rád nakrájím na menší kostičky chleba nebo rohlíky, či bagetku, prostě pečivo, které už je třeba sníst. Kostičky nechám osmahnout, rozvonět v pánvi a pak je zaliju vejci rozšlehanými s troškou mléka nebo smetany a už jen čekám, až se omeleta upeče.

Dýňová omeleta je lahodná a zdravá

Vřele doporučuji tento základ ještě vylepšit – do pánve dám nejprve osmažit nakrájenou cibuli a slaninu nebo zbytek šunky a třeba i kousek pečeně od neděle. Pak teprve do pánve přijde chleba, a nakonec rozšlehaná vejce. Do této kompozice se také skvěle hodí různé druhy sýra. Teď na jaře a v létě samozřejmě čerstvé bylinky, špenátové listy a další. nebo zkuste zapéct ve vejcích s pečivem proužky cukety a parmazán a nezapomeňte ani na houby. Ty je samozřejmě třeba předem očistit a tepelně upravit.

A jak rok pokročí, nastává čas na moji oblíbenou podzimní omeletu, kterou komponuji z nahrubo nastrouhané dýně hokkaido, šunky, strouhaného sýra a vajec. Věřte, že je úžasná a ani nevadí, když její nasládlou chuť doplníte kousky celozrnného chleba nebo jiného pečiva.

Laisser un commentaire