Nezvyklé využití alobalu: naostří nůžky, vyčistí šperky, uchová čerstvé banány

Rulička alobalu je při ruce v každé kuchyni a je neocenitelným pomocníkem při vaření či pečení. Tím však uplatnění alobalu zdaleka nekončí, využijete ho i při čištění, úklidu, praní, žehlení a mnoha jiných činnostech. Nechte se překvapit, co všechno hliníková fólie dokáže.

Není nad jednoduché triky, které trochu usnadní práci v domácnosti. Přizvěte si na pomoc alobal a budete se divit, na co všechno se dá použít.

Na gril i připečené nádobí

Alobal využijete při pečení na grilu, ale i při jeho následném čištění

Zašlé nádobí s připečenými zbytky potravin znamená vždy spoustu práce s drhnutím a mytím. Pokud nemáte po ruce drátěnku, vyčistíte špinavé pekáče a připečené pánve pomocí kuličky ze zmuchlaného alobalu. Stejně tak zvládne i grilovací mřížku, která je po grilování zanesená mastnotou a kousky připečeného jídla. I s tím si bez problému poradí alobal, kterým odolné nečistoty snadno vydrbete. Musíte ovšem hlídat, zda povrch určený k čištění není z citlivého materiálu, který by drsné čištění mohlo pokrýt škrábanci. V takovém případě zvolte jiný způsob mytí. Pomocí alobalu také mechanicky odstraníte rez, třeba z opotřebovaných příborů.

Stříbrné šperky jako novéAlobal najde uplatnění při čištění šperků

Zašlé stříbrné šperky, ale i příbory nebo nádobí není vždy potřeba namáhavě leštit. Blýskavého vzhledu docílíte díky lázni z octa, jedlé sody a soli, samozřejmě s využitím alobalu. Vhodnou nádobu, například plastovou nebo porcelánovou misku vystelte vrstvou aluminiové fólie. Do alobalové misky nasypte lžičku jedlé sody a lžičku soli. Přilijte půl hrnku obyčejného octa a vše zalijte hrnkem horké vody. Všechny předměty, které chcete vyčistit, naskládejte dovnitř tak, aby se dotýkaly hliníkové fólie. Nechte několik hodin působit, poté šperky vyndejte, opláchněte a případně doleštěte hadříkem.

Snadnější praní a žehlení

Několik koulí z alobalu umístěných do bubnu pračky zaručí efektivnější a snadnější praní. Můžete je rovnou zašít do pratelného sáčku, zbavíte se tak nutnosti koule po každém praní hledat. Hroudu zmuchlaného alobalu přihoďte i do sušičky společně s vypraným prádlem. Vyřešíte tak problém se statickou elektřinou. Alobal vyzraje i na namáhavé žehlení. Umístěte pruh hliníkové fólie pod potah žehlícího prkna, využijete díky němu efektivněji teplo z žehličky, žehlení bude rychlejší a snazší.

Déle čerstvé banány

Banány budou dlouho čerstvé díky alobalu

Banány nemůžete skladovat v lednici, jinak rychle hnědnou a ztrácí chuť. Jak tedy prodloužit jejich trvanlivost? Omotejte kousek alobalu kolem stopek, kde se banány drží v trsu, a vydrží vám déle čerstvé.

Naostří nůžky

Máte doma k uzoufání tupé nůžky a nevíte si rady, jak je nabrousit? Pokud vás tlačí čas a nemůžete nůžky dát k brusiči, trn z paty vám vytrhne právě alobal. Utrhněte kousek fólie a několikrát ho přeložte, takto vytvořený polštářek začněte nůžkami stříhat, snažte se zapojit celou plochu nůžek. Nůžky se vám takto povede bez větší námahy naostřit.

Ušetří za topení

Schopnost hliníkové fólie odrážet teplo využijete i při hospodaření s teplem a jeho úsporou. Vhodný kus kartonu pokryjte silnějším alobalem. Na povrchu by měla být lesklá strana fólie, která teplo odráží. Takto připravené odrazné desky umístěte ke stěně za topné těleso.

Laisser un commentaire