Palmy na zahradě: Které druhy doporučuje odbornice z botanické zahrady?

Palmy patří mezi velmi oblíbené exotické rostliny, pro mnoho lidí jsou jemným symbolem luxusu a dotykem tropické přírody. Splnit si tento sen však není těžké ani drahé.

Které druhy ze sušších oblastí jsou ideální pro slunná místa nebo pěstitele, kteří často odjíždějí a vlhkomilnou palmu by utrápili suchem? Absolutním favoritem je mauricijská palma Hyophorbe lagenicaulis. Anglické jméno lze přeložit jako lahvová palma a dobře vystihuje její nenapodobitelnou otylou krásu. Stejně jako sukulentům jí obezita velmi sluší a krása jí přibývá spolu s věkem. Pozor na poranění lahvovitého kmene, je dost citlivá. Není sice příliš vysoká, ale má mohutné listy, takže si ji může dovolit jen ten, kdo má dost prostoru. Přes léto snese i venkovní umístění v mírném stínu, ale s teplotami pod 10 ºC to nesmíme přehánět.

lahvová palma Hyophorbe lagenicaulislahvová palma Hyophorbe lagenicaulisAutor: kangwan nirach / Shutterstock.com

Také další uvedené palmy se hodí pro venkovní letnění, a ty už snesou i teploty okolo nuly, takže jim můžeme venkovní pobyt prodloužit. Vhodným a často pěstovaným druhem je i evropská a severoafrická palma Chamaerops humilis, jediná svého rodu. Pěstují se formy jednokmenné i tvořící trsy, ze severní Afriky pochází i stříbrolistá varieta. Tento druh vydrží i 10 °C pod nulou, ale tvrdou zimu by nepřežil.

Velmi často pěstovaná Washingtonia není zrovna trefou do černého – dorůstá mnohametrové výšky a zvládá to RYCHLE! Dva druhy pocházejí z pomezí USA a Mexika na okraji Sonorské pouště. Jejich chladová tolerance není špatná, měly by si poradit i s mrazem – 10 ºC.

Mezi palmami se zpeřenými listy je kromě datlovníku schopen odolávat mírným mrazíkům již jen rod Butia s osmi druhy z jihoamerických pamp od Brazílie do Argentiny. Jsou to nádherné nízké palmy s obloukovitě prohnutými listy.

otužilá palma Trachycarpus fortuneiotužilá palma Trachycarpus fortuneiAutor: Mark Pitt Images / Shutterstock.com

Mráz nevadí trachykarpům

Dobře dosažitelnou mrazuvzdornou palmou je čínský Trachycarpus fortunei. Rod Trachycarpus má jen devět horských druhů rozšířených od Indie po Čínu. Trachycarpus fortunei se pěstuje často i u nás a uplatňuje se jako mobilní zeleň. Začínají se však již objevovat odvážlivci, kteří vysazují tento druh do volné půdy a příznivé zimy je zatím utvrzují ve správnosti jejich rozhodnutí. V nížinných teplých oblastech je šance na úspěch vcelku dobrá. Pokud chceme na své zahradě iluzi subtropické přírody, je to palma přesně pro nás. Aspoň metr vysokou rostlinu v dobré kondici musíme vysadit na jaře, aby do podzimu dobře zakořenila. Na zimu je nutná ochrana, palmu je nutné zabalit do prodyšného „kabátku“ – v žádném případě ne do igelitové fólie. Ideálním doplňkem jsou topné kabely, které spínají ohřev až při určitém poklesu teplot pod nulu a pomohou zajistit přezimování i na české zahradě.

Laisser un commentaire