Rostliny do ložnice: Které pokojovky zlepší váš spánek?

Pokojové rostliny zvyšují útulnost i kvalitu bydlení a mají své místo také v ložnici. Zvlhčují vzduch, zachytávají prach a jejich zelená barva působí uklidňujícím dojmem. Aby se vám dobře spalo, vyberte do ložnice tu správnou pokojovku.

Kousek přírody v bytě je vhodným doplňkem, ať už je vaše bydlení v jakémkoli stylu. Rostliny sluší rustikálně zařízeným domům, romantickým pokojům i minimalisticky laděným bytům. Neodpírejte si jejich společnost ani v ložnici a obklopte se během spánku zelení.

Svěží zelené rostliny udělají vaše ráno příjemnější

Mají hlavně estetickou funkci

Břečťan je přírodní čistička vzduchu

Že rostliny do ložnice nepatří, protože vám ubírají kyslík? Zelený společník vás v noci neudusí, není třeba se bát. Je pravda, že rostliny ze svého okolí přijímají nejrůznější plyny, při jejich látkové výměně hrají klíčovou roli hlavně oxid uhličitý a kyslík. V objemech, se kterými rostliny pracují jsou však změny v celkovém poměru těchto plynů velmi nepatrné. Záleží samozřejmě na množství rostlin, mít doma větší množství rozmanitých pokojovek určitě ovzduší bytu prospívá. Přehnaná je však představa, že rostliny odfiltrují z vašeho okolí veškeré škodlivé látky. Různé další plyny a škodliviny sice rostliny zachytávají, ale jedná se o pasivní proces, který rozhodně nezlikviduje nijak výrazná množství nepříjemných látek. Pravidelné větrání je v tomto ohledu daleko účinnější. Pokojové rostliny ale zvyšují vlhkost vzduchu v místnostech, což je přínosem zejména v suchých bytech. Na jejich listech se zachytává prach a snižuje se tak prašnost v místnostech. Některé druhy uvolňují do vzduchu vonné silice, které mohou například odpuzovat hmyz nebo působit antibakteriálně. Jinak plní rostliny v prostředí bytu nebo kanceláře hlavně estetickou funkci.

Do ložnice jemnější barvy i tvary

Zelenec je oblíbenou pokojovkou

Správně zvolená rostlina v zóně spánku zlepšuje kvalitu nočního odpočinku. Rostliny zvyšují útulnost prostředí a lidé se v přítomnosti rostlin lépe cítí. Zelená barva působí uklidňujícím dojmem, zeleň navodí pocit pohody a pozitivní nálady. To vše je pro spokojený spánek důležité. Volte proto raději rostliny ve světlejších odstínech zelené, nejlépe s drobnými nebo jemně tvarovanými listy. Pokud dáváte přednost kvetoucím druhům, vyhněte se příliš aromatickým květinám s intenzivní vůní, která by vám po čase mohla vadit.

  • Zelenec (Chlorophytum) nebo voděnka (Tradescantia) jsou velmi nenáročné na péči a přispívají k čistotě vzduchu. Zajímavé zbarvení jejich listů oživí každý interiér.
  • Pokud vám nevadí výraznější tvary, usaďte si do ložnice rostlinu aloe pravá (Aloe vera). Rostlina obsahuje řadu ceněných látek a má mnoho prokazatelných léčivých účinků.
  • K nejčastěji pěstovaným pokojovkám rozmanitých tvarů patří dračince (Dracaena), stálicí je i šplhavnice zlatá (Epipremnum aureum). Skromná popínavá rostlina zastane svůj díl práce jak při zkrášlení pokoje, tak při péči o kvalitu vzduchu.
  • Do minimalisticky laděných interiérů se hodí tchýnin jazyk čili tenura (Sansevieria), který opět přichází do módy. Jen pozor na jeho ostré listy.
  • Lopatkovec (Spathiphyllum) působí nenápadně, ale velmi hezky kvete a přitom nevoní nijak výrazně ani rušivě. Nevadí mu ani pobyt v tmavším koutě a nevyžaduje přehnanou péči.
  • Hodně chlupaté listy má africká fialka (Saintpaulia ionatha) a proto pohltí větší množství prachu.
  • Z kvetoucích rostlin jsou do ložnice vhodné i bramboříky (Cyclamen), které by podle pověry měly zahnat špatné sny.
  • Do ložnice se hodí též levandule (Lavandula), která lidem voní příjemně, uklidňuje a pomáhá relaxovat a zároveň pomáhá odehnat obtížný hmyz.

Laisser un commentaire