Strádající pokojovky zocelíte jednoduchým trikem

Pokojové rostliny začaly chřadnout a nevíte si s nimi rady? Poradíme vám, jak je snadným trikem můžete posílit. Vitální rostliny totiž mnohem lépe čelí chorobám a škůdcům.

Choroba nebo škůdce?

Ideální je, pokud se vám podaří odhalit příčinu, proč vaše pokojové květiny neprospívají, jak mají. Na vině mohou být nejen škůdci nebo choroby, ale i nesprávná péče. Jednotlivé pokojové rostliny pocházejí z velmi rozdílných koutů světa a ve své domovině byly zvyklé na určité životní prostředí. Zatímco některým suchý vzduch v bytech nevadí, pro jiné je pohromou. Prověřte tedy, zda ten který druh má vhodné umístění, zálivku i hnojení.

Zažeňte škůdce a parazity

Nemáte po ruce speciální přípravky na hubení škůdců pokojových rostlin? Můžete trochu zaimprovizovat a využít dostupné domácí prostředky, konkrétně dosud nepoužité zápalky. Postup je snadný a rychlý – vezmete několik zápalek a opatrně, abyste neporušili kořeny, je zapíchnete do květináče hlavičkou dolů v pravidelném rozestupu kolem rostliny. Přítomné látky pomohou zapudit škůdce z půdy a rostlina se po krátké době zotaví.

I kytky potřebují dýchat

Prach bychom neměli odstraňovat pouze z nábytku, ale čas od času také z pokojových rostlin, především těch s velkými listy. Použít můžeme kousek starého bavlněného trička či flanelové košile.

Prach z velkých listů otíráme co nejopatrněji.

Výrobci nabízejí i speciální přípravy na ochranu listů před prachem, součástí některých jsou i hnojivé látky, které rostliny vstřebávají listy. Takto ošetřené rostliny lépe dýchají, a to se záhy projeví i na jejich celkové kondici.

Laisser un commentaire