Vylepšená chřestová krémová polévka: lahůdku z jarní zeleniny přizdobte lososem

Sezóna chřestu je v plném proudu. Z této lahodné zeleniny můžeme připravit celou řadu zajímavých jídel. K nejoblíbenějším patří bezesporu polévka. Jak takovou chřestovou polévku vylepšit, aby mohla být třeba plnohodnotnou večeří? Přídavek ryby nejen vylepší její výživovou hodnotu, ale zároveň ji vzhledově ozvláštní krásným barevným kontrastem.

Kdy začíná chřestová sezóna?

Zelený chřest není třeba loupat.Zelený chřest není třeba loupat.Autor: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Začátek chřestové sezóny může být s ohledem na vývoj počasí každý rok trochu jindy. Například v Polabí, na farmě v Hostíně u Vojkovic, zahájili v roce 2020 sklizeň chřestu 2. dubna. Opatření, která byla přijata s ohledem na nebezpečí šíření nákazy novým typem koronaviru, zasáhla i do tradičních aktivit, které bývají se sklizní této stále oblíbenější sezónní lahůdkové zeleniny spojené.

Kde koupit nejlepší chřest?

U chřestu platí, že čím čerstvější, tím lepší. Zaručeně čerstvý chřest si můžete vypěstovat i na zahradě. Ale musíte být dostatečně trpěliví – pár let trvá, než bude sklizeň dostatečná. Český chřest se stále častěji objevuje na pultech obchodních řetězců, v nabídkách e-shopů s potravinami a samozřejmě nechybí ani na stáncích na farmářských trhů. Oblíbených chřestových slavností v tradiční podobě, tedy včetně ochutnávek pokrmů z chřestu, se letos jeho milovníci nedočkají. Ale možnost zakoupit si lahodný čerstvý chřest budou mít přímo na farmě v Hostíně druhý květnový víkend (včetně pátku) na chřestových trzích, konkrétně 8., 9. a 10. 5. od 10 do 16 hodin.

Chřestová polévka s lososem

Polévka:

Polévku můžeme připravit i z bílého chřestu.Polévku můžeme připravit i z bílého chřestu.Autor: Val Thoermer / Shutterstock.com

  • zelený chřest 1 svazek (cca 500 g)
  • máslo 15 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • toastový chléb 2 plátky
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva
  • smetana 100 ml

Losos:

  • losos 300 g
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej a máslo podle potřeby

Chřest omyjeme. Každý pazoch v dolní části pružně ohneme, praskne hned za dřevnatou částí. Pokud je chřest starší, jeho dolní části škrabkou oloupeme. Čerstvý zelený chřest není třeba loupat. Odlámané konce a případné oškrabané slupky dáme do rendlíku, zalijeme vodou, osolíme, přidáme špetku cukru a vaříme 15 – 20 minut, než zpracujeme zbylý chřest. Poté slijeme chřestový vývar, vyvařené odřezky vyhodíme.

Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.

Z očištěného chřestu odkrojíme nejhezčí hlavičky, které schováme na ozdobu, podélně je překrojíme.

Zbytek chřestu nakrájíme na špalíčky.

V polévkovém hrnci rozpálíme směs másla s olivovým olejem Na něm opečeme špalíčky chřestu. Toastový chléb nalámeme na kusy, přidáme k chřestu a osmahneme ho. Zalijeme připraveným chřestovým vývarem. Vaříme cca 8 minut, až chřest změkne a toastový chléb se rozvaří. Hladce rozmixujeme. Přilijeme smetanu, dvě minuty převaříme a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Místo opečených lososových nugetek můžeme použít také plátky lososa uzeného.Místo opečených lososových nugetek můžeme použít také plátky lososa uzeného.Autor: Inna Taran / Shutterstock.com

Na pánvi rozpálíme směs másla s olivovým olejem. Nejprve na něm opečeme rozpůlené hlavičky, odložíme je a uchováme v teple. Poté opečeme kostky lososa.

Polévku servírujeme obloženou opečeným lososem, ozdobíme opečenými chřestovými hlavičkami.

Laisser un commentaire