Vytvořte si dešťovou zahradu – ráj pro lidi, zvířata i rostliny

Srážková voda se zdá být stále větší vzácností. I když nedávné dešťové dny svědčí o opaku, stále jsou mnohá místa suchá a se srážkovým deficitem. Rozhodně se proto vyplatí zachytávat na zahradách dešťovou vodu a využívat ji k následným zálivkám. Dešťová zahrada je jedním ze způsobů, jak toho docílit v souladu se současnými ekologickými požadavky.

Dešťové zahrady se dají využívat i v domácnosti, srážková voda může být mimo jiné použita například i k mytí auta, nejen k zalévání zahrady. Vhodnou konstrukcí dešťové zahrady je možné zajistit zavlažování konkrétních rostlin, které se bez vody neobejdou. Navíc taková zahrada umožní, aby voda osvěžovala vzduch, a přivede do ní spoustu zajímavých živočichů.

V dešťových zahradách hrají prim vodní a mokřadní rostliny.

Způsoby zadržování vody na zahradě     

Způsobů jak zadržet na zahradě dešťovou vodu je mnoho, od nejrůznějších nádrží na vodu, kam shromažďujeme dešťovku, přes podzemní nádrže až po přírodní biotopy. Zajímavou až atraktivní možností jsou okrasná retenční jezírka anebo koupací biotopy. Koupací biotopy využije celá rodina. Dešťová zahrada dokáže využít vodu ze zpevněných povrchů i tu tekoucí ze střech anebo nosných trámů pergol či z okapů a jiných konstrukčních prvků směřujících do zahrady. S konstrukcí dešťové zahrady můžeme počítat již při stavbě domu, je však zcela reálné zbudovat ji i u domu již hotového a v zahradě, která je dokončená.

Co je to dešťová zahrada

Zjednodušeně bychom mohli dešťovou zahradu popsat jako prohlubeň na pozemku, která z okolního terénu k sobě svádí srážkovou vodu přitékající z různých částí zahrady. Dešťová zahrada perfektně přefiltruje vodu, která by v případě silných nebo častých dešťů mohla zbytečně ohrozit dům a navíc poskytne oázu pro lidi i zahradní živočichy. Díky samočisticím schopnostem takovýchto biotopů, které jsou zkrášlené vodními a mokřadními rostlinami, nejsou dešťové zahrady náročné na péči.    

Charakteristika dešťové vody

V první řadě je třeba nutné nahlížet na dešťovou vodu jako na skvělý zdroj vody. Nesmíme jí plýtvat, jako by to byl odpad. Dešťová voda je voda měkká, která neobsahuje minerály a organické nečistoty, naopak se v ní nacházejí nečistoty obsažené ve vzduchu.  

Pohled na vodu v zahradě přináší zvlášť v létě důležité osvěžení.

Co je dobré vědět před založením

Pro správný výběr typu zahrady je dobré znát jednak – lokalitu zahrady, což je v praxi důležité kvůli srážkovým úhrnům a dále geologické podmínky, což je typ podloží. Díky tomu budeme mít skvělý přehled o tom, jak dešťovou zahradu založit i na kterém místě se jí bude nejvíce dařit. Nejvhodnějším místem je vždy to, kde se voda drží přirozeně a po dešti se shromažďuje. Jílovité půdy fungují v tomto případě nejlépe, jsou schopné zadržovat vodu velmi účinně. Přidáním kompostu a jemného písku je nutné takové půdy vylepšit. Uplatníte i geotextílii a hrubý štěrk.  

Pro správný výběr typu zahrady je dobré znát jednak lokalitu a geologické podmínky.  

Rostliny v hodné pro dešťové zahrady

Vodní rostliny hrají prim v dešťových zahradách. Tolerují vodu po dlouhou dobu. Hodí se skvěle i bambusy. Dalšími vhodnými rostlinami do okolí jsou sasanky, kapradiny, ostřice, kosatce. Vždy alespoň z jedné třetiny využijte místní druhy rostlin, kterým se daří v okolním prostředí. Díky hlubokému kořenovému systému se vám bude dařit zadržení většiny dešťové vody z okolí. Vyplatí se udělat si předem nákres, nebo si rostliny kolem prohlubně uspořádat ještě před samotnou výsadbou.         

Svěží atmosféra, kterou zde můžete ve chvílích odpočinku zažít, se vám opravdu vyplatí. Dešťová zahrada se tak může stát ideální zahradou pro celou rodinu, kde děti i rodiče budou spokojeni a rostliny nadšené z dostatku vody.

Laisser un commentaire