Weigelie, ideální dekorativní keř pro tvorbu krásné zahrady

Weigelie nejen krásně kvete, ale pohledná je díky dekorativním listům po celou sezónu. Poslouží jako půvabný solitér, vynikne ve skupině s dalšími keři, poslouží v živém plotu.

Weigelie nebo též vajgélie je středně hustý až řidší keř s mírně přepadavými větvemi. Pět až deset centimetrů dlouhé elipsovité listy některých odrůd mají i okrasný význam. V květnu až červnu keř bohatě kvete přisedlými zvonkovitými kvítky v barvě červené, karmínové, v odstínech růžové i v čistě bílé.

weigelie růžová (Weigela florida)weigelie růžová (Weigela florida)Autor: Nick Pecker / Shutterstock.com

Solitér i živý plot

Mohutné keře weigelie (Weigela) v době květu vyniknou jako solitér uprostřed travnaté plochy, hodí se i do živých plotů, dobře vypadají také vysazené ve skupinách. Oblíbené jsou odrůdy s dvoubarevnými listy – jsou dekorativní, i když právě nekvetou. Nejčastěji se pěstují weigelie růžová (Weigela florida), weigelie mnohokvětá (Weigela floribunda) a weigelie velkokvětá (Weigela coraeensis); pěstuje se i mnoho kříženců různého vzrůstu a barev květů souhrnně označovaných jako Weigela hybrida. Domovem těchto okrasných opadavých dřevin z čeledi zimolezovitých je východní Asie.

Pěstování

Rostlina vyžaduje přiměřeně výživnou půdu a plné slunce, případně jen slabé zastínění. Hodí se zejména do nižších poloh. Většině odrůd se nedaří v příliš suchých a chudých půdách Weigelie se považují za takřka úplně mrazuvzdorné; v tuhých zimách sice mohou namrznout, ale po řezu dobře regenerují.

weigelie velkokvětá (Weigela coraeensis)weigelie velkokvětá (Weigela coraeensis)Autor: tamu1500 / Shutterstock.com

Na vhodném stanovišti jsou weigelie dlouhověké a vypadají pěkně více než padesát let. Lze je dobře kombinovat s tavolníkem, pustorylem či trojpukem. Při vysazování skupin umisťujeme weigelii do popředí, protože při větší vzdálenosti odrůdy s tmavočervenými květy tolik nevyniknou.

Weigelie rozmnožujeme bylinnými řízky, dřevité špatně rostou. Každý rok musíme několik starších větví úplně seříznout, aby si keř zachoval svoji mohutnost. Staré rostliny s neuspořádaným růstem je vhodné seříznout úplně, i když v důsledku radikálního řezu jednu sezonu nepokvetou.

Laisser un commentaire