Fotoobraz vtiskne místnosti osobitost

Kopiím Van Goghových Slunečnic či ovocné variace na Cézanna už naštěstí odzvonilo. Co si interiér zkusit vyzdobit raději fotografií?

Na originály slavných obrazů nemá úplně každý a najít dobrého současného umělce není tak úplně snadné. Zejména ve firemním prostředí si ale už kopie dovolí málokdo. I proto se zde stále častěji prosazují spíše velkoformátové fotografie. Proč nezkusit něco podobného i doma?
Pěkný snímek však může vévodit i vašemu obýváku, jídelně či ložnici. Nemusíte se děsit, ačkoli různé tiskárny a digilaby na nás valí nabídky velkoformátového tisku fotografií, nemusíte kupovat drahé vybavení a hlásit se do kurzu. Poradíme vám, jak se stát majitelem atraktivní fotografie, která vás za měsíc neomrzí.

Množství více či méně zdařilých fotografií se na nás valí ze všech stran. Fotografická technika je natolik dostupná, že fotit může každý. Ale ne každému se snímky podaří podle jeho představ. Pokud patříte k těm, jejichž fotografické schopnosti končí u snímků pro rodinu a přátele, můžete pro výzdobu bytu vhodnou fotografii koupit.

Fotobanky – miliony snímků, vše je na vás

Milióny fotografií pro nejrůznější účely nabízejí fotobanky. Na webu jich existují doslova tisíce. Jen je třeba počítat, že pro takový fotoobraz bude potřeba získat

FotoobrazyFotoobrazyAutor: Archiv ireceptar.cz

snímek v opravdu velkém rozlišení. Naštěstí vybírat je z čeho a v řadě případů jsou zde fotky k dispozici i úplně zdarma. Takže stačí najít vhodný snímek, který se vám bude líbit a pak si ho jednoduše stáhnout. Mínusem této volby je skutečnost, že další zpracování si musíte zařídit sami.

Nákup přímo od autorů – užší výběr, osobnější přístup

Pohodlnější variantou je koupit fotoobraz přímo od autora fotografie. Nemusí to nutně být profesionál, který se celý život živí focením. Řada těch, kteří mají fotografii jako koníčka, své zálibě věnuje tolik času a energie, že jejich snímky sklízejí zasloužený obdiv na výstavách i ceny v prestižních mezinárodních soutěžích. Výhodou je, že své snímky důvěrně znají a i jejich tisku věnují maximální možnou péči. Snaží se spolupracovat s nejlepšími fotografickými laboratořemi, aby se každému snímku dostala maximální možná péče.
Ideálním místem, kde si můžete svůj vytoužený snímek vyhlédnout, jsou výstavy. Výhodou je, že si prohlížíte fotky v plné velikosti a můžete lépe zvážit, jak budou vašemu interiéru slušet.

Víte, co hledáte?

Vybrali jsme pro vás pět autorů, kteří na svých webových stránkách prodej fotoobrazů nabízejí. U všech jmenovaných máte šanci, že získáte skutečně autorskou fotografii. Jaké cesty je k fotografování zavedly, kde vystavovali či jaká mají ocenění, to vše se dozvíte z jejich webů. Často tam najdete také vyprávění o vzniku snímků. Jejich autoři mají jedno společné: nejsou pouze zkušenými fotografy, ale také skvělými pozorovateli přírody.

FotoobrazyFotoobrazyAutor: Archiv ireceptar.cz

Za některými snímky bylo potřeba podniknout nákladnou cestu do vzdálených koutů světa, jiné vznikaly u nás za náročných povětrnostních podmínek a ne vždy se napoprvé autorovi podařilo jeho záměr realizovat. Pořizování snímků prostřednictvím mikroskopické techniky je snadné jen zdánlivě. Kromě výběru a přípravy preparátu čeká jejich autora mnoho hodit práce při retušování drobných nečistot, které právě pod mikroskopem narostou do rušivých rozměrů. Výsledná cena fotografie závisí nejen na tom, jak moc si autor své snímky cení, ale také na výsledné velikosti, způsobu zpracování či rámování.

Každý z představených fotografů má svá oblíbená témata, svůj osobitý způsob prezentace světa. Někoho osloví pohled na nekonečnou hladinu jezera Bajkal, jiný bude nadšen fotografií krajiny s nebem plným hvězd, další zas třeba pestrými barvami exotických kolibříků či pohledem na unikátní tvary a struktury mikrosvěta.

Viktor Sýkora http://viktorphoto.eu/ – mimořádně atraktivní jsou fotografie, které pořizuje prostřednictvím elektronového či světelného mikroskopu. Snímky nabízí v limitovaných sériích od 6 000 Kč. Za snímek z otevřené sérii zaplatíte 1 500 Kč (velikost 30 x 45cm). K nákladům musíte připočítat cenu za rám, paspartu či vakuové nalepení.

Petr Juračka http://petr.juracka.eu/ – v jeho portfoliu najdete snímky ze světelných i elektronových mikroskopů, rádiem řízených vrtulníků (dronů), ale i krajinářskou fotografii či fotografie zvířat. Snímky pořídíte od 700 Kč (výstup na fotografický papír 60 x 40 cm) až po 3 000 Kč (podlepené 5 mm silnou destičku Forex Smarta a zarámované, velikost 75 x 50 cm).

Petr Bambousek http://www.sulasula.com/cs/home-new/ – rád připravuje expedice do tropů. Zvlášť si oblíbil faunu Bornea, vrací se do Panamy, Belize, Kostariky a Ekvádoru, opakovaně navštívil Thajsko. Jeho fotografie bez rámu pořídíte od 1 200 Kč (45×30 cm), snímek stejné velikosti vytištěný na plátno a vypnutý na dřevěný rám vyjde na 1 770 Kč.

Ondřej Prosický http://www.naturephoto.cz/ – nabízí fotografie s přírodními motivy (ptáci, savci, krajina, rostliny, motýli, plazy, obojživelníci, vážky). Jako příklad uvádíme cenu za snímek o rozměrech 60 x 40 cm. Jeho zhotovení na fotografickém papíře vás vyjde na 1 500 Kč, v případě podlepení na Kapa desku se částka zvýší o 500 Kč. Nejnákladnější variantou je zalaminovaná fotografie v hliníkovém rámu Nielsen. Výhodou této varianty je dlouhodobá stálost barev.

Karel Horáček http://www.karelhoracek.cz/ – si jaké hlavní téma svého focení zvolil krajinu. V jeho nabídce najdete velkoformátové fotografické obrazy a velkoformátové fotografie, z nichž většina vznikla v České republice. Pořízení snímků i následné zpracování bývá velmi náročné. Často se jedná o několik snímků spojených do jednoho nebo mnohohodinové expozice noční oblohy. U každého snímku je uvedena maximální tisková velikost obrazu, ale často tam najdete i celý příběh jeho vzniku. Nejmenší snímky (60 x 60 cm) stojí ve finální úpravě 6 400 Kč, panoramatické formáty (120 x 240 cm) se šplhají přes 30 000 Kč.

Jak velký obraz je akorát?

Volba vhodné velikosti fotoobrazu

FotoobrazyFotoobrazyAutor: Archiv ireceptar.cz

a jeho umístění je velmi důležitá. Nemálo záleží také na množství volného místa kolem snímku i na tom, z jaké vzdálenosti budou diváci nejčastěji fotografii pozorovat. Nezanedbatelnou roli hraje osvětlení místnosti a případný odraz světel. Při zařizování nákladnějšího interiéru požádejte o radu bytového architekta, řadu zkušeností s volbou vhodných motivů a velikostí mají i samotní fotografové.

Ověřte si dostupnost

Než se pro konkrétní fotoobraz rozhodnete, ověřte si dostupnost formátů pro konkrétní provedení. Zanedbatelné nejsou ani dodací lhůty, zvlášť pokud jste limitováni konkrétním termínem, kdy fotoobraz potřebujete.

Laisser un commentaire