Chtré triky, jak skladovat chleba, aby vydržel dlouho čerstvý

Čerstvý a voňavý bochník chleba s křupavou kůrčičkou je dokonalá lahůdka. Při nesprávném skladování je však za pár dní pokrytý plísní nebo tvrdý jako kámen. Naučte se triky, které pomohou udržet chléb déle dobrý. Navíc přinášíme několik tipů, jak zužitkovat poslední zbytky pečiva.

Poctivý a správně upečený chléb by měl doma vydržet týden i déle. Vždyť naše babičky doma pekly chléb jednou týdně a bohatě to stačilo. Nemusíte kupovat čerstvý chleba každý den a přebytky vyhazovat. Dobře uchovaný chleba vydrží mnoho dní ve skvělé kondici a vy zamezíte zbytečnému plýtvání. Pravidla skladování doma jsou stejná, ať už chléb pečete doma nebo kupujete v obchodě.

Správně skladovaný chléb překvapí chutí

Zapomeňte na plast

Plesnivý chléb je nutné vyhodit

V praktickém mikrotenovém sáčku si pečivo nejčastěji přinesete z obchodu. Mnoho lidí chléb nechá zamotaný v plastovém obalu jen tak na kuchňské lince, v nejhorším případě ještě v dosahu slunečních paprsků. Takový chléb se zcela jistě zapaří, tedy pustí hodně vlhkosti, která ale nemůže přes neprodyšný plastový sáček unikat ven. Zvlášť v teplém počasí je během dvou až tří dnů na chlebu patrná narůstající plíseň, která výrobek zcela znehodnotí. Plesnivý chleba už nezachrání vůbec nic a musí letět do koše. Oříznutí zasažených kousků je naprosto nedostačující, okem neviditelné části plísní jsou už v celém kusu.

V papírovém sáčku tvrdne

Chléb samozřejmě v průběhu dnů stárne, jeho měkkost se ztrácí a postupně vysychá. Ani papírový sáček proto není pro uchování chleba tou nejlepší volbou. Vlhkost se v něm nezadržuje, chléb ztrácí vodu příliš rychle a tvrdne. Při teplém počasí bude bochník nepoživatelný už během krátké doby. Nic nevyřešíte ani tím, že strčíte chleba do lednice. Chléb velmi snadno vysychá i při nižších teplotách a do lednice nepatří. Nejlépe mu bude při pokojové teplotě mezí 20 až 25 °C.

Zabalený v utěrce

Osvědčeným postupem našich babiček bylo pečivo zabalené do čistého kusu plátna. Zkuste to i vy, zamotejte bochník chleba do utěrky nebo si sežeňte látkový sáček určený přímo na chleba. Látkový obal by měl být vyrobený z přírodních vláken, například z bavlny, případně lnu. Takto zabalený chleba umístěte do chlebníku, vyrábějí se z nejrůznějších materiálů a najdete i zajímavé designové kousky. Možná máte doma schovaný porcelánový malovaný chlebník nebo vás v obchodě okouzlí moderní chlebník z nerezu či plastu. Vybírejte podle svého vkusu, jen nezapomeňte vždy zkontrolovat, že chlebník má dostatečné odvětrání. Chléb zabalený v utěrce a uložený v chlebníku má ideální podmínky a vydrží opravdu dlouho. Chléb nebalte ještě teplý a utěrku raději každý třetí den vyměňte za čistou.

Funkční obaly

Správně uložený chléb bude dobrý i za týden

V obchodech s domácími potřebami nebo na internetu seženete i speciální sáčky na chleba, doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropustí zbytečně moc vlhkosti a vytvoří chlebu ideální mikroklima. Pečivo v něm vysychá pomaleji a nehrozí riziko plísně. Velmi účinné jsou i voskované ubrousky. Ty se hodí nejen na uchování chleba, ale i na uzavírání nádob, balení zeleniny či svačin do práce. Dají se zakoupit, ale vyrobíte si je velmi snadno i doma.

Co se zbytky chleba

Správně uchovaný chléb je poživatelný a dobrý řadu dní. Pokud přece jenom zůstane nějaký přebytek, dá se velmi chutně zpracovat. Vynikající jsou například chlebové krekry. Starý chleba nakrájejte na tenké plátky a ty rozdělte na menší kousky. V míse smíchejte s kořením (hodí se sušený česnek, paprika, bylinky), solí a trochou oleje. Rozložte na pečící papír a pečte v troubě při 200 °C asi 5 minut. Dostanete krásně křupavé chlebové chipsy, které doma zachutnají každému. Starší chleba je také možné obalovat ve vajíčku a smažit, připravit topinky, chlebovou strouhanku na zavářky nebo křupavé kostičky do polévek.

Laisser un commentaire