Jak zatočit s vosami na zahradě: nastražte na ně chytré pasti

Bzučící vosa spolehlivě naruší dokonalou letní pohodu. Poletuje okolo, leze do jídla a když se cítí v ohrožení, brání se žihadlem. Rozhodně vás od ní nečeká nic příjemného. Je mnoho způsobů, jak otravné vosy ze zahrady vypudit nebo je lapit do pasti.

Vosí bodnutí je bolestivé, místo vpichu svědí a otéká. Máte-li v rodině alergika, je situace ještě vážnější, reakce na žihadlo jsou často dramatičtější a v některých případech ohrožuje i život postižené osoby. Využijte některý z účinných a levných triků, které vosy odpudí z vaší blízkosti. Nebo na ně nastražte jednoduchou a účinnou past.

vosa

Léto bez žihadla

K letní pohodě patří posezení na zahradě, studený nápoj a nějaká dobrota k tomu. Sladké limonády a ovoce, ale i pochoutky z grilu přilákají někdy i nezvané návštěvníky, mimo jiné otravné vosy. Proto nenechávejte na stole nezakryté džbánky se sladkým nápojem, použité sklenice co nejdříve uklízejte a všechno jídlo schovejte do uzavíratelných nádob, pod poklop nebo síťku proti hmyzu. Vše co na stole zbylo odneste, nenechávejte zbytky na talíři a umyjte stůl. Než něco vložíte do úst, vždycky sousto zkontrolujte. Vosy jsou tak drzé, že klidně začnou ochutnávat šunku z chlebíčku, který držíte v ruce. Pozornost věnujte také nápojům, zbloudilou vosu v tmavé lahvi s pivem snadno přehlédnete. Když už se dotěrný hmyz na zahrádce objeví, snažte se zachovat klid a neodhánět je máváním a poskakováním. Vosu takovým chováním spíš podráždíte. Nevšímejte si jí a ona za chvilku odletí.

Mírumilovné řešení

Hřebíček využijeme nejen jako koření, ale i v boji proti otravnému hmyzu

Pro větší klid a pohodu lze na zahrádku a do blízkosti jídelního stolu umístit odpuzovače na vosy. Využít se dají samozřejmě nejrůznější chemické prostředky, vystačíte si ale i s čistě přírodními produkty, které vosám nevoní. Připravte si menší dřívka, například od nanuků. Navlhčete je vodou a potřete pálivým kořením nebo rozmělněným česnekem. Dřívka rozvěste na stromy a keře. Proti vosám skvěle zabírají i další přírodní prostředky. Nejen proti vosám, ale i proti dalším druhům otravného hmyzu zabere miska s hřebíčkovým olejem. Dejte do malého hrnce pět lžic oleje a dvacet kusů hřebíčku, zahřejte. Misku s vychladlým olejem pak položte na stůl nebo na okno, prostě všude, kudy se hmyz do vaší blízkosti dostává. Podobné odpuzovadlo vyrobíte i pouhým vylouhováním hřebíčku ve vodě. V létě ale takový přípravek rychleji vysychá, proto musíte vodu průběžně dolévat. Dobře funguje i aroma lampa s citronelovým olejem či citrónová svíčka, nastrouhaná kůra z citrónu promíchaná s nadrceným hřebíčkem nebo celý citrón propíchaný hřebíčkem. Vosy odežene i intenzivní aroma bazalky, stačí ji vysázet na záhony nebo umístit v květináči na stůl.

Osvědčená past

Past na vosy z plastové lahve

Vyřešit problémy s vosami pomůže i domácí lapač vos. Vyrobíte ho rychle a levně z věcí, které najdete doma. Potřebujete pouze prázdnou plastovou lahev, ostrý nůž, kancelářskou sešívačku nebo izolepu. Horní třetinu lahve opatrně odřízněte, otočte a zasuňte hrdlem napřed zpět do lahve. Pomocí svorek nebo izolepy obě části spojte. Podobnou past vyrobíte i ze dvou či více lahví, z jedné uříznete vrchní část, do boku druhé vyrobte otvor a připevněte. Dovnitř pasti nalijte vhodné lákadlo, velmi dobře funguje roztok vody, cukru a octa, zbytky limonády nebo voda s trochou marmelády. Past nechte stát třeba na parapetu nebo pod stromem v zahradě. Hotový lapač ještě můžete doplnit o dva otvory, kterými protáhnete provázek. Díky tomu ho pak lze pověsit kdekoli na okno nebo na větve. Jednou, dvakrát za týden past zkontrolujte, vyčistěte od uhynulých vos a znovu naplňte něčím lákavým.

Laisser un commentaire