Dokonalé zahradní cesty: jsou praktické a ladí s domem i zahradou

Dobře zvolené cesty nám nejen usnadní pohyb zahradou, ale jsou i její nezanedbatelnou součástí. Inspirujte se, jak zvolit elegantní a zároveň praktické cesty zahradou.  

Ať již zahradu zakládáme na zelené louce, nebo jenom vylepšujeme a obměňujeme starou, je třeba si nejprve ujasnit, v jakém stylu si ji přejeme. Důležité je, jak bude členěná, kterými rostlinami ji osázíme. Vše bychom měli důkladně promyslet, případně se poradit se zahradním architektem, či pro inspiraci nahlédnout do knih o zahradě a její architektuře. Je také dobré projít si zahrady u sousedů a známých, a to nejen pro inspiraci, ale také proto, abychom se vyvarovali chyb, které oni objevili, až když byla zahrada hotová.

Cesty by měly ladit se stylem zahrad i domu.

Chodník vymezí a oddělí jednotlivé části zahrady – odpočinkovou, okrasnou, užitkovou i místo pro kompost. Cesty na zahradě zbudujeme jako první, abychom je později nemuseli vést přes hotové a osázené plochy.

Z čeho cesty stavět?

Cesty a chodníky by měly tvarem i materiálem ladit s celkovou koncepcí zahrady. Je to podobné, jako když si vybíráme podlahovou krytinu do bytu. I pro zahradu můžeme vybírat ze široké nabídky materiálů. Kromě  ceny by měl zvolený materiál splňovat další dva hlavní požadavky – pěkný vzhled a účelnost.

Propojení domu a zahrady

Materiál by se nám měl nejen líbit, ale také by se měl hodit ke stylu našeho domu, zahrady i k jejímu okolí. Pokud je přechod z domu do venkovního prostoru plynulý, otevřeme dům zahradě a opticky propojíme prostor uvnitř i venku. Právě cestička je prvek, který obojí propojí v jeden celek.

Cestičky venkovskou zahradou

Je-li dům či chalupa postavená z kamene, nebo má kamennou část nebo podezdívku, použijeme ho i na vydláždění dvorku a cest, zvláště blízko domu. Harmonického vzhledu dosáhneme s kamenem stejného druhu, barvy i struktury.  

Ke kamennému domu nás přivede kamenná cesta.

Betonová zámková dlažba či dlaždice z leštěného kamene se hodí do moderních, jednoduchých či neobvykle řešených zahrad. Ke staré chalupě se zahradou ve stylu našich babiček jsou vhodnější tradiční materiály, například přirozeně působící nepravidelné kamenné „placáky“ používané u venkovských stavení již po staletí. Spáry mezi kameny je možné osadit drobnými sukulentními a půdopokryvnými rostlinami – výsledek bývá velmi půvabný.

dlážděná cesta

Není-li možné sehnat týž druh kamene, je lepší sáhnout po betonových tvarovkách. Řada firem už dnes vyrábí vkusné betonové dlažby, které strukturou i barvou věrně napodobující přírodní kámen. Po čase navíc získají patinu, takže bývají od přírodního kamene k nerozeznání.

Elegantní městské oázy

I blízké okolí domu je velmi důležité správně navrhnout.

Městské domy a zahrady nabízejí víc možností, ale i zde by měl být výběr materiálu na cesty a zpevněné plochy přizpůsoben stylu domu i zahrady. 

  • Ke starším domům se hodí dlažba z klasických kamenných kostek. 
  • S domy s cihlovou podezdívkou či cihlovými zdmi ladí nášlapné cihly nebo cihlová dlažba.
  • Moderně pojaté budovy s malými zahrádkami si říkají o hezký chodník či dvorek z velkoplošných kamenných dlaždic nebo z oblázků.

Praktické rozvody vody a elektřiny

Stavbu cestiček je dobré spojit se stavbou rozvodů vody a elektřiny na pozemku (například pro přípojky vody na zalévání). Má to řadu výhod a do budoucna se vyhneme různým komplikacím. Postupovat můžeme dvojím způsobem:

  • Rozvody vedeme přímo pod cestami s nezpevněným povrchem.
  • Pokládám je pod zemí vedle zpevněných cest.

Tím ušetříme práci i peníze za výkopové práce a snadno si zapamatujeme, kudy rozvodné trubky vedou. Díky tomu trubku při práci na zahradě nepoškodíme a při její opravě či výměně neponičíme zeleň.

Laisser un commentaire