Inspirativní proměna zahrady ve svahu kokořínského údolí

Zahrady budované ve svahu mají své osobité kouzlo. Zároveň ale vždy představují výzvu pro ty, kteří se rozhodnou o ně pečovat. Proměna zahrady se zalíbila majitelům natolik, že se do domu ve vesničce u Mělníka odstěhovali natrvalo.

Nad dvoupatrovým starým domem, který si pro své potřeby zrekonstruovali, stoupala do kopce zahrada plná ovocných stromů. Sad oddělovaly od obytné části pískovcové sklepy vytesané v přírodní skále.

Náročná, ale inspirativní

Zahrada ve svahu je krásná, ale velmi náročná na péči. Třeba sekání trávy v kopci nad schody je s přibývajícími roky stále obtížnější. Ale zase ranní pohled do zahrady z okna ateliéru, který si Jiří vybudoval v patře, dá všem obtížím zapomenout. A navíc každé místo je inspirací.  

zahrada ve svahuzahrada ve svahuAutor: Archiv ireceptar.cz

Támhle se bude krásně vyjímat omšelý mlýnský kámen, přírodní vlna v terénu je zase jako stvořená pro malou japonskou zahradu, vrcholek otevřený k jihu ideálním místem pro altánek. Nápadů přibývalo a dům i zahrada rostly do krásy. Dnes je místo oázou pro děti, vnuky i přátele rodiny. A i když po zahradní sezoně pořádně bolí záda i nohy, radost, kterou příroda přináší, všechno překoná.

Schody na všechny způsoby

schody na všechny způsobyschody na všechny způsobyAutor: Archiv ireceptar.cz

Zahrada ve svahu znamená budovat schody, schůdky a zídky v každé části zahrady. Ve svahu za stodolou bylo také potřeba udělat schody a tak Jiří na stavbu zídky a schodů použil staré tašky, které zbyly po rekonstrukci střechy a nebylo tedy nutné vyvážet je na skládku. Ukázalo se to jako dobrý nápad, neboť rýhy dobře odvádějí vodu.

Rozkvetlá venkovská zahrádka

Květiny jsou doménou paní domu. I při jejich výběru a výsadbě rozhoduje vkus a cit. Do malé venkovské zahrádky u jižní stěny domu patří pivoňky, máky, kokardy a další „babičkovské“ druhy, východní stěnu zdobí popínavé růže, asparágus, kalina a další mohutné keřovité kultivary.

Květiny jsou doménou paní domu.

Pískovec do zdejší krajiny patří

Jsme v Kokořínském údolí a hlavním stavebním materiálem je tu tedy nejčastěji pískovec. Tohle šikovně skryté zákoutí slouží ke spalování ořezaných větviček a spadaného listí. Na ohníčku se samozřejmě skvěle opékají špekáčky.

Sklípky kdysi dávno vyrubali předkové do pískovcové skály a používali je jako chlívky. Dnes sklípky slouží k uskladnění ovoce a jablka v nich vydrží čerstvá až do jarních měsíců.

Sklípky kdysi dávno vyrubali předkové do pískovcové skály a používali je jako chlívky.Sklípky kdysi dávno vyrubali předkové do pískovcové skály a používali je jako chlívky.Autor: Archiv ireceptar.cz 

Voda zahradu oživí

Okrasou každé zahrádky je jezírko. U Vaněčků jich najdete hned několik. Břeh prvního zdobí pobřežní rostliny – bohyšky a bergenie, v druhém našly kromě rybiček nový domov vodní rostliny – kosatce, lekníny a další vodní rostliny. Jednoduchá bambusová mříž chrání vnoučata před pádem do vody.

obrázek z archivu ireceptar.cz

Smysl pro detail dokáže oživit každé zákoutí zahrady. Stačí se pozorně rozhlédnout, přidat samorost, oblázek nebo osadit pařez kapradím.

Laisser un commentaire