Letní jablka – jak chutnají nejlépe?

Nejchutnější jsou syrová, ale můžeme z nich připravit i dort nebo povidla. Chuť se liší podle odrůd, ale většinou jsou jejich plody šťavnaté a příjemně nakyslé. Asi největší potíž představuje krátká skladovatelnost – stačí pár dní a začnou moučnatět.  

Výtečná jablečná kůra

Pokud si přece jen netroufáme všechna jablka zkonzumovat zasyrova, je řada možností, jak je zpracovat. Můžeme je sušit, vařit z nich povidla nebo lisovat šťávu.

Letní jablka jsou sladká, šťavnatá a voňavá, ale dlouho nevydrží. Za pár dní začnou moučnatět. Nejdůležitější tedy je, sklízet je postupně probírkou a konzumovat nejraději čerstvá. Kilogram letňáků denně je ta nejzdravější dieta, jakou si můžeme dopřát. I když jablka obsahují cukr, nemusíme se jich bát. Energetická hodnota jednoho většího jablka je 455 kJ, obsahuje 85 % vody, 25,2 g sacharidů, z toho 18,2 g cukrů. Letňáky jsou šťavnaté a díky vyššímu obsahu kyselinek i chuťově výraznější. Jablka obsahují 2,3 g vlákniny na 100 g hmotnosti. Hodně je jí zejména ve slupce, proto jablka neloupeme. Vláknina zlepšuje činnost střev, pomáhá snižovat cholesterol a ovlivňuje odvodnění organismu. 

Proč jsou jablka zdravá?

  • Obsahují více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo, hořčík.
  • Jsou v nich vitaminy C, E, B, provitamin A, kyselina listová a další. Enzymy v nich obsažené působí příznivě na zažívání a upravují střevní mikroflóru.
  • Obsahují rozpustnou vlákninu pektin, který podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla. Proto jsou prevencí vzniku rakoviny.
  • Pigmentové látky flavonoidy zase snižují riziko srdečních chorob.
  • Díky draslíku působí jablka pozitivně nejen na srdce, ale i na funkčnost ledvin a svalů. Jsou zdrojem antioxidantů, které mají rovněž protirakovinný účinek.

Recept na jablečná povidla

Celá jablka vsypeme do velkého hrnce, podlijeme vodou a dáme vařit na mírný oheň. Občas je promícháme, aby se nepřipalovala. Rozvařenou kaši pak propasírujeme přes sítko, naplníme do skleniček a řádně je varem sterilizujeme. Pokud ještě přidáme pudink nebo kukuřičný škrob, přesnídávku to zjemní. Budeme-li trpěliví a jablíčka povaříme delší dobu, získáme hustá povidla, která jsou skvělou náplní do buchet.

Jablečný kompot

Rozčtvrcená jablka jen chvíli povaříme s trochou cukru a dáme vychladit – kompot můžeme v horkém dni konzumovat ihned. Chutná hlavně dětem, vhodný je i pro seniory.

Jablečné dorty

Letňáky se výborně hodí také pro přípravu dortů. Mají vyšší podíl kyselin, takže náplň bude pikantnější. A příprava je opravdu jednoduchá. Jablíčka stačí povařit, zalít ve vodě rozmíchaným pudinkem a nalít na základ z piškotů.

Laisser un commentaire