Hřib královský je vynikající houba. Za jeho sběr však hrozí až milionová pokuta

Hřib královský se v českých lesích objevuje velmi málo, o to víc láká houbaře, kteří se chtějí vzácnou trofejí pochlubit a ochutnat ji. Neznalost bohužel neomlouvá a jediné sousto vykoupíte jen vysokou pokutou. 

Od začátku 

Hřib královský jako první popsal přírodovědec českého původu Julius Vincenc Krombholz (†60) roku 1831 v odborné publikaci Naturgetreue Abbildungen und Beschreibungen der essbaren, schädlichen und verdächtigen Schwämme. Druhové jméno houba získala díky svému nálezu ve Stomovce, která dříve nesla název Královská obora. Od českého názvu se časem odvodilo i označení v angličtině – Royal bolete. Během dvacátého století se mohly plodnice prodávat, ale roku 1992, kdy měl vzácný hřib namále a nebezpečně ho v přírodě ubylo, se mu dostalo ochrany zákonem. 

Krasavec 

Jako většina hříbků má lehce podsadité a bachraté tvary. Klobouk může mít průměr až patnáct centimetrů a na růžovém podkladu mívá červené žíhání. Rourky nejsou dlouhé a s póry mají žlutavé zbarvení, které se se stářím houby mění a chytá odstíny zlaté a olivové. Třeň plodnice má jasně žlutou barvu a směrem od klobouku jemnou « síťku ». Dužnina je stejně barevná jako vrchní vrstva, ale na povrchu po otlaku nebo řezu nemodrá. To se stává u stejnojmenného hřibu, který objevil americký mykolog Harry Delbert Thiers (†81) na území USA. 

Od června do září zažívá hřib královský hlavní sezónu a k nalezení je za teplého počasí v listnatých lesích ve stínu dubů, buků a břízek. Jeho výskyt je dnes bohužel spíš náhoda, z lesů téměř vymizel a každý nový kus by se měl neprodleně hlásit na mykologickou stanici. Většina lokalit, kde byl v minulosti objeven, zanikla. 

Hřib královský

Hřib královský roste od Velké Británie napříč celouo Evropou po Turecko a Rusko. U nás se objevil v okolí Prahy, v Podyjí a u Vrbenských rybníků nedaleko Českých Budějovic. Jeho výskyt popsal jako vzácný Jan Macků už na začátku 20. století, kdy se houba mohla prodávat na trzích a lidé si na ní rádi pochutnávali. V současnosti se objevuje velice málo. Může za to eutrofizace, úbytek lesů a nešetrné zásahy do jeho přirozeného prostředí a hlavně nezodpovědní houbaři, kteří plodnice i přes přísný zákaz a hrozbu pokuty sbírají. 

Fotit, netrhat! 

Vyhláška 395/92 Sb. řadí hřib královský do skupiny zvláště chráněných druhů. Je zařazen i do Červeného seznamu hub České republiky. Pokuta pro fyzické osoby dosahuje 50 tisíc korun, pro právnické osoby rovného milionu. Mimo tento hřib číhají na houbaře pokuty ještě za hřib moravský a Fechtnerův. Houba je na první pohled jiná a jen těžko ho lze zaměnit za jiný druh, snad jen za hřib přívěskatý nebo jedovatý hřib Le Galové. 

Královský druh má nenápadnou a jemnou chuť, ale smaženice z jedné plodnice by mohla vyjít hodně draze. Vyfoťte si jedinečný nález, informujte odborníky a jděte o kus dál. 

Laisser un commentaire