Jak a čím nejlépe odstranit starý latexový nátěr ze zdi?

Odstraňování starých latexových nátěrů je tak trochu za trest. Možností, jak se nechtěné barvy zbavit, je více. Jaké zkušenosti s likvidací latexového nátěru se nejvíce osvědčily našim čtenářům?

Odstraňovačem

Zkoušeli jsme latexový nátěr odstranit vším možným, ale nedařilo se nám to tak, jak bychom si představovali. Pak nám známý poradil, ať použijeme odstraňovač starých nátěrů.

Latex jsme jím tedy pečlivě natřeli, nechali zpuchřet a pak lehce oškrábali špachtlí. Zjistili jsme také, že existují různé druhy odstraňovačů a že pro náš účel byl lepší ten, který měl růžovou barvu.

Alena Kadlecová, Klepačov

Sodou na měkčení vody

Když jsme se před lety nastěhovali do paneláku, museli jsme odstranit latexový nátěr po předchozím nájemci. Děda mého manžela býval malířem pokojů, poradil nám tedy, abychom stěny natřeli roztokem sody na měkčení vody.

Roztok jsme nechali chvíli působit, ale tak, aby úplně neuschl, a potom se latex loupal v dlouhých cárech jako odhojená spálená kůže.

Markéta Sikorová, Kyšice

Horkou vodou s mýdlem

Škrábání staré barvy je zdlouhavé.Na latex jsme nastříkali horkou vodu s rozvařeným nastrouhaným mýdlem s jeleny, nechali chvíli působit a potom stahovali malířskou špachtlí.

V některých místech bylo nutné postřik opakovat.

Jana Lazacká, Havířov

Octovým roztokem

Snadno a velice rychle to jde přípravkem, který se skládá z 0,75 litru 8% octa a 0,25 l vody. Roztok zahřejeme na 60 až 70 °C a smáčíme jím latexový nátěr.

Po chvíli působení nátěr nabobtná a nechá se špachtlí seškrábnout.

Jiří Noha, Žichovice

Laisser un commentaire