Jak bezpečně poznat čerstvá vejce. Udělejte si test ve sklenici s vodou

Vejce, ať už ta domácí, nebo kupovaná jsou nedílnou součástí velké části pokrmů, a tak nechybí takřka v žádné lednici. Než si je však přineseme z trhu anebo z prodejny domů, měli bychom vědět, jak poznat ta opravdu čerstvá.

Ne každé vejce pochází od slepice chované na čerstvém zeleném pažitu, většina jich má stále ještě původ z klecových chovů. Nemáte-li zdroj čerstvých vajec z venkova od některé z babiček, která se svědomitě stará o své nosnice a dopřává jim jen tu nejlepší a vždy čerstvou stravu, naučte se číst kódy na obalu vajec z obchodu.  

Pochutnejte si na čerstvých vejcích z volného chovu

Jak číst kódy na obalu

Víte, co znamenají čísla vyražená na vejcích?Na každém vejci je číselné označení, které určuje, zda slepice, která vejce snesla, pochází z volného, nebo klecového chovu. První číslo kódu bývá nejčastěji číslo 3, což znamená, že vejce pochází z obohaceného chovu, ale pořád se jedná o chov klecový. Číslo dvě označuje chov na podstýlce, ale stále chov klecový. Jednička na začátku kódu znamená, že vejce snesla nosnice pocházející z venkovního volného výběhu. Takové slepice se krmí na trávníku a také vybranou biostravou. CZ označuje zeměpisné určení, tedy stát, odkud vejce pochází a poslední čtyřčíslí je kódem pro příslušné hospodářství s chovem slepic.

Čím žlutější, tím lepší?

Zárukou kvality vajec rozhodně nemusí být hnědá skořápka a oranžový žloutek. Slepicím v klecových chovech se do stravy přidává karoten, aby měla jejich vajíčka patřičně žlutý žloutek. Karoten tedy vylepší vzhled žloutku nikoli jeho kvalitu. 

Test čerstvosti ve sklenici s vodou

K testu čerstvosti potřebujete sklenici s vodou. Vejce ponořte do sklenice. Leží-li vejce u dna sklenice, je čerstvé, na svém širším konci má zatím jen malou vzduchovou bublinu. Ta se časem zvětšuje, a tak vejce asi týden staré se ve sklenici s vodou postaví na špičku. Pokud vejce vložené do sklenice s vodou plave na povrchu, co nevidět mu vyprší doba použitelnosti.

Vejce ve sklenici s vodou jednoznačně odhalí své stáří

Test čerstvosti na talířku

Vejce rozklepněte na talířek. Pokud krásně drží pohromadě, má pevný žloutek, který se neroztéká a bílek tvoří kolem něj další kruh, jedná se o čerstvé vejce. V opačném případě, kdy žloutek splyne s bílkem do stejné roviny, už má vejce od snůšky možná i více než 14 dní. Takové vejce už nekonzumujte jinak, než v těstu či v pokrmech, které projdou výraznou tepelnou úpravou.

Laisser un commentaire