Zářivě bílé záclony získáte díky běžným kuchyňským ingrediencím

Záclony patří k bytovým textiliím, které nepereme příliš často. O to větší péči bychom jim měli věnovat. Stačí jedna hrubá chyba při praní a dekorace našich oken může být rázem nepoužitelná.

V ruce nebo v pračce?

Praní v ruce je někdy nezbytnéZáclony velmi opatrně sundáme, abychom nevířili prach. Pak je venku opatrně vyprášíme. Další postup volíme s ohledem na použitý materiál. Nejčastěji se záclony šijí z polyesteru nebo bavlny. Za nejšetrnější způsob údržby záclon se považuje ruční praní.

Některé záclony můžeme prát i v pračce, ale měli bychom zvolit vhodný program. Pokud nemá pračka speciální program přímo na praní záclon, zvolíme program pro jemné prádlo. Respektovat bychom měli také doporučené množství prádla – do pračky, která je určena na běžné praní 5 kg suchého prádla bychom měli dávat pouze poloviční hmotnost záclon, tj. maximálně 2,5 kg suchých záclon (v přepočtu na plochu to je 15-20 m2). Teplota tohoto programu je obvykle 40 oC, v případě záclon je vhodné ji nastavit na 30 oC. Ždímání bychom měli buď zcela vynechat nebo zvolit pouze velmi nízké otáčky.

Bělení záclon v domácích podmínkách

Pokud jsou původně bílé záclony příliš zašedlé, pak zvolíme některý z tradičních způsobů bělení. Zašlý vzhled záclon má na svědomí nejčastěji prašné prostředí, kouření nebo příliš tvrdá voda. Díky některému z následujících pomocníků se odmočí nejhorší špína. Pak záclony vymácháme a vypereme klasickým způsobem.

Bělení solí: do lavoru připravíme bělicí roztok. 3-5 lžic hrubé soli rozpustíme společně s pracím práškem v teplé vodě. Do roztoku pak záclony ponoříme a necháme je v něm 3-4 hodiny, ideálně však přes noc. Pak záclony vypereme klasickým způsobem.

Bělení sodou: před praním záclony namočíme nejméně hodinu v roztoku, který připravíme v poměru 10 litrů vody a 500 g krystalické (prací) sody.

Bělení octem: Nejlépe se hodí vinný ocet, ale poslouží i běžný kvasný lihový. Záclony můžeme nejdříve namočit do roztoku vody a octa. Na litr vody bychom měli přidat asi 2,5 lžíce octa. V této lázni necháme záclony přes noc a následně je vybereme.

Bělení práškem do pečiva: V případě prášku do pečiva, lidově zvaného prdopeč, stačí do namáčecí vodní lázně nasypat sáček prášku do pečiva a nechat v ní záclony několik hodin namáčet a poté klasicky vyprat.

Zvýšenou péči bychom měli při praní věnovat háčkovaným záclonám.

Bělení škrobem: připravíme roztok z 250 gramů škrobu a teplé vody. Do připravené směsi vložíme na několik minut záclony. Díky škrobu budou déle bílé a zároveň budou dobře držet tvar. Naškrobení velmi prospěje především háčkovaným záclonám.

Laisser un commentaire