Konečně rostou, i když ne všude. Kam se vydat za hříbky a liškami

Houbařská sezóna se letos zatím moc nepředvedla. První zářijové dny ale přinesly houbařům naději, že snad nakonec bude co sušit a nakládat do octa. V lesích vykukují hlavně hřiby a lišky.

Deštivé léto by mělo růst hub podpořit. Podle mykologů jim nejvíc vyhovuje, když se les « zapaří ». Jenže k tomu v uplynulých měsících kvůli nižším teplotám moc nedocházelo.

V českých a moravských lesích je proto hub pomálu, na některé obvyklé druhy nejde téměř ani narazit. Například na holubinky a ryzce si tentokrát mnoho houbařů bude muset nechat zajít chuť. Na druhé straně se hojně objevují lišky, na Moravě přezdívané « kuřátka ». Nasbírat se dají také plné košíky pravých hřibů, rozhodně však nejde o nějaký plošný fenomén. Z některých lesů pořád odejdete z prázdnou.

Zejména Pražáci by se měli vypravit na výlet někam dál za město, například do Brdských lesů, kde se už houbaři chlubí prvními většími úlovky. Jihočeši hlásí bohatou úrodu různých druhů hřibů na Třeboňsku i v okolí Volar a Jindřichova Hradce. V Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji záleží na konkrétních lokalitách. Osvědčená houbařská místečka vydávají své poklady zatím neochotně, ale při troše trpělivosti a štěstí se dají nasbírat smrkové hřiby, podborováky, lišky, klouzci, růžovky a další oblíbené druhy.

Rozpačitě se houbařská sezóna rozjíždí také v kraji Královéhradeckém. Vyplatí se sbírat především mladé praváky, ty starší bývají po deštích červivé. Na Moravě se houbaři radují jak z pravých hřibů, tak z křemenáčů, klouzků, holubinek a lišek. Nejbohatší úlovky jsou hlášeny ze Šumperska, Jesenicka a Vsetínska.

Pro celé území přitom platí, že se nedají očekávat houbařské žně jako v jiných letech. Pokud je v lese i přes letošní vydatné srážky dlouhodobě suchá půda nebo se zde vyskytuje kůrovec, je to znamení, že úlovky budou chudší. Obecně to ale vypadá, že sezóna právě vypukla a v mnohých domácnostech se o víkendu rozvoní smaženice.

Laisser un commentaire