Nejkrásnější kuchyně světa: inspirujte se domácnostmi z jiných zemí

Zamyslíme-li se nad tím, co mají společného všechny nejkrásnější kuchyně světa, bude to zcela jistě promyšlenost tvarů, jednotný design a v neposlední řadě i dostatečný prostor. Nikdo nechce vařit v miniaturní kuchyňce, kde se člověk sotva hne. Navíc se stále častěji zvažuje i trvalá udržitelnost.

Nejkrásnější kuchyně světa mají obvykle několik společných prvků.

Trvale udržitelné kuchyně

Krásné kuchyně současnosti vyžadují také trvalou udržitelnost. Fungují nezávisle na svém okolí, šetří energii, recyklují odpad a pěstují suroviny. Jsou zkrátka takovým uzavřeným organizmem. Právě proto, že kuchyně jsou místy, kde se tvoří maximum odpadů z celé domácnosti, je nutné se zaměřit v nich také na recyklaci. Vyžadují tedy systémy na třídění, mytí a recyklaci odpadů.

K nejoblíbenějším barvám patří bílá, slonovinová kost, přírodní béžová nebo odstíny šedé a krémové.

Eko kuchyně

V eko kuchyních se výraznou měrou musí dbát i na snižování toxických emisí, například ve formě formaldehydu. Další důležitou roli hrají jednotky obstarávající recyklaci odpadní vody. Nejčastěji se tak děje formou zabudovaných dvou dřezů s rezervoáry. V těchto rezervoárech dochází k zachycování nemastné vody, která se dá následně využít například k zalévání rostlin. V druhém rezervoáru se zachycuje voda, kterou je nejdříve nutné přefiltrovat a až poté znovu použít. Taková voda se vrací zpět do myčky, nebo do parní trouby.

Jednoduchá elegance

Již přes 60 let je respektovaný a také uznávaný skandinávský design. Ovlivnil bytovou kulturu natolik, že jej stále využíváme a kuchyně zařízené v tomto stylu patří k velmi oblíbeným. Specifické prvky skandinávského stylu se výrazně promítají i do těch nejkrásnějších kuchyní světa. Jedná se o styl jednoduchý a zároveň elegantní, jehož hlavním prvkem bývá jednoduchý bílý nábytek.

Dokonalé ladění

U kuchyňských sestav světového vzhledu a nadčasového designu se dbá hlavně na design, který se promítá i do těch nejmenších detailů. Za dokonale sladěné lze označit například kuchyňské korpusy, které jsou opatřeny digitálními potisky, a to jak na vnější, tak i na vnitřní straně. Provedení může být jak matné, tak lesklé, přičemž lesklé laky jsou aplikovány až v sedmi vrstvách.

Kuchyně v luxusním domě s bílým granitovým ostrůvkem.

Precizní provedení velkorysého prostoru

Nejkrásnější kuchyně světa jsou prostorné, jejich velkoryse řešené plochy dávají možnost k setkávání celé rodiny, a proto jsou často propojovány s jídelnou a halou.

Správný nášlap

Dokonalá kuchyně může být jen díky dokonalé podlaze. Trend integrace kuchyní do obývacích prostorů zásadně zvýšil nároky na vzhled podlah. Je nutné vybírat podlahové krytiny nejen s ohledem na kvalitu a praktičnost, ale i na reprezentativní vzhled. V tomto směru mají velkou výhodu lité podlahy, které jsou bezspárové a velmi snadno se udržují. Jsou odolné vůči mechanickému poškození a navíc je možné dokonale je sladit se stěnami.

Prostorná kuchyně s dubovým dřevem a žulovou pracovní deskou.

Středové ostrůvky

V malých kuchyních nejen, že je třeba šetřit místem, ale často se do nich nevejde vše, co bychom potřebovali. V kuchyních velkoryse pojatých si můžeme dovolit osadit do prostoru také kuchyňský ostrůvek. Navíc v samostatně stojícím ostrůvku můžeme mít zabudovaný i dřez, který tak dostojí požadavkům na ergonomiku práce. Ve středovém ostrůvku může být dřez výše, než je tomu obvykle při zabudování do běžné pracovní linky.

Důraz na detail

V neposlední řadě je to také důraz na detail, který dělá z krásné kuchyně tu nejkrásnější. Netradičního vzhledu dosáhneme v luxusní kuchyni tím, že dřez umístěný v ostrůvku bude mít naprosto odlišné zbarvení. Umožňují to například dřezy z kompozitních materiálů, které jsou nejen praktické, ale je možné je i barvit. 

Laisser un commentaire