Jak je úrodná půda na vaší zahradě: udělejte si velmi jednoduchý test

Kdo by netoužil mít na své zahradě úrodnou půdu. Poradíme vám, jak zjistit, zda je vaše půda opravdu zdravá. Kvalitní půda by měla být plná života. Důležitou úlohu mají maličké bakterie i o poznání větší žížaly. Než se pustíte do vylepšování půdy, udělejte si jednoduchý test, který vám prozradí její skutečný stav.

Zvětralá hornina se zázračně mění v úrodný humus díky neúnavné činnosti půdních mikroorganismů, větších živočichů i rostlin. Během opakovaného průchodu kupříkladu žížalími útrobami je půda stále více rozmělňována, navlhčována a postupně promíchávána s minerály.

Živé organismy tvoří přibližně 5 % půdní hmoty. (To znamená okolo 6 tun na hektar, což je, pro představu, hmotnost třinácti krav). Čím více přirozený život a procesy v půdě podpoříme, tím kvalitnější a zdravější bude. Důležitým předpokladem pro zvýšení biologické aktivity půdy je:

  • hnojení kompostem
  • souvislé zakrytí půdy ať už kulturními plodinami, zeleným hnojením nebo mulčem.

Kořeny v těsné blízkosti povrchu půdy hostí nejvíce mikroorganismů.

Žížala, přítel biozahrádkáře

Asi žádného zahrádkáře nepřekvapíme tvrzením, že žížaly jsou v půdě nesmírně užitečné. Při cestování podzemními chodbičkami polykají odumřelé části rostlin a starou zeminu. Za 24 hodin spolykají tolik materiálu, kolik samy váží. Naprostá většina této váhy z nich pak opět vychází, dobře zpracovaná!

Žížaly v půdě provrtávají spoustu chodbiček, čímž ji provzdušňují

Ve střevu žížal žije obrovské množství mikroorganismů, takže jejcih výměšky mají daleko větší mikrobiální aktivitu než polykaná zemina.Tak vzniká humus vázaný na jíl – tedy právě to, co tvoří strukturní úrodnou půdu. 

Platí tedy přímá úměra: čím více je v půdě žížal, tím je půda úrodnější. Navíc žížaly nežerou ani zelené rostliny, ani živé kořínky, takže se nemusíme bát o svou úrodu.

Kolik máte na zahradě žížal?

Na měření aktivity žížal existuje spolehlivý « slámový » test:

  • Nařežte si 80 stébel slámy v délce 25 cm.
  • Vyberte 4 místa na zahradě, která budou tvořit obdélníky 8×50 cm a uhlaďte je rukou.
  • Na každý obdélník vyskládejte 20 stébel, které ráno zkontrolujete. Pokud žížaly pohly s:
  • 0 až 5 stébly:    půda je ve špatném stavu
  • 6 až 10 stébly:  aktivita žížal je slabá, je třeba půdu zúrodnit
  • 11 až 16 stébly: půda je zdravá a žížaly aktivní
  • 17 až 20 stébly: vaše půda je až podezřele živá, jak to děláte? 

Pro Receptář Radomil Hradil (autor knihy Česká biozahrada), foto Shutterstock

Laisser un commentaire