Nejlepší domácí jablečný mošt: jak uchovat skvělou chuť i vitamíny?

Nejlepší jablečný mošt je čerstvě vylisovaný. Pokud jej však potřebujeme skladovat déle, musíme šťávu ošetřit. Jeditě tak zůstane zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinů, kyselin i vlákniny a nepřijdea o výbornou chuť. Jaké postupy se nejvíce osvědčily našim čtenářům?

Pasterizovaný mošt

Po vylisování dám mošt vychladnout na jeden den, pak ho po dobu pěti minut zahřeji na 75 °C a ihned nalévám do PET láhví, které potom opět asi na pět minut položím do vodorovné polohy, aby teplo zlikvidovalo i případné mikroorganismy na víčku.

Mošt vyrábím i z letních jablek, která jsou ostřejší. Mám vyzkoušené, že se mošt nezkazí ani po několika letech.

Lis na výrobu domácího jablečného moštu.

Při lisování používám pevný řídký sáček, který mošt lépe vyčistí a navíc se z lisu snadněji odstraňují výlisky.

Při zahřívání sbírám pěnu a láhve plním trychtýřem se sítkem, aby se zachytily všechny zbytky. Mošt uskladňuji v chladu.

Jde to i bez zahřívání

Dobrý mošt si můžeme vyrobit také bez zahřívání: Druhý den po usazení ho plníme do vysířeného demižonu nebo jiné uzavíratelné nádoby, a to do 4/5 kapacity. Nádoby uložíme do chladna a asi za měsíc se mošt usadí. Vezmeme hadičku a tekutinu přečerpáme do jiných demižonů.

Tento mošt je čirý, ale v chladné místnosti vydrží celý rok. Je chutnější než převařovaný, při výrobě ovšem vyžaduje větší péči, jinak se kazí.

Václav Forest, Sniradice

Mošt dvakrát zahřátý a sterilovaný 

Jablka nechám vylisovat. Šťávu přecedím do hrnce a zahřívám čtvrt hodiny na 70 °C (měřím teploměrem ze zavařovacího hrnce). Pak hrnce se šťávou nechám stát 24 hodin a poté obsah znovu na čtvrt hodiny zahřeji na 70 °C.

Máme-li moštu moc, hned po druhém zahřátí ho lijeme do demižonů, zátkujeme, zavoskujeme a šup s nimi opět pod deku. Tento mošt se pak snažíme brzy spotřebovat, což se nám daří, neboť jsme velká rodina.

Mezitím nachystám láhve s úzkým hrdlem, mošt do nich naliji a otevřené láhve vložím do zavařovacího hrnce, kde je steriluji na 75 °C opět čtvrt hodiny.

Pak láhve rychle zazátkuji předem vyvařenými zátkami, přikryji dekou a nechám pomalu zchladnout.

Je to hodně práce, ale mošt se nikdy nezkazil. Jednou jsem vynechala druhé zahřívání, ale mošt dlouho nevydržel.  

Vlasta Smutná, Veselí nad Moravou

Šťáva v mrazáku

Už léta strouhám jablka na řepáku, pak je vložím do menšího lisu a šťávu stáčím do PET láhví (ale jen do 3/4). Láhve pak zavíčkuji a uložím do mrazáku. Mošt je dobrý i o Vánocích a pokud jej do té doby nevypijeme, i déle.

Alena Šimková, Budkov

Laisser un commentaire