Jak dokonale pověsit záclony?

Pokud patříte mezi ty, pro které textilní závěsy a záclony tvoří samozřejmou součást útulného domova, pak byste při jejich pořizování měli myslet nejen na jejich vzhled, ale také další údržbu. Způsob zavěšení napoví, kolik látky na záclony koupit.

Konzoly nebo jiný systém zavěšení záclony do značné míry ovlivní, jak dekorace vynikne. Vyplatí se udělat si přehled, které výrobky jsou na trhu, a vědět, jaký typu tkaniny unese ten či onen systém, co se hodí na okna a na dveře, kolik prostoru vyžaduje upevnění systému a zavěšení záclony.

Všechno chce zkrátka své. Kdybychom například brokátové závěsy pověsili na plastové kroužky, ztratily bychom v mžiku veškerý styl a promrhali nemalou investici, kterou jsme věnovali do jejich pořízení.

Závěsné tyče představují klasiku

Závěsy a záclony věšíme na závěsné tyče, připevněné ke stěně, na okenní rám nebo ke stropu pomocí konzol. Utažením šroubků v konzole tyč zajistíme, aby neprokluzovala.

Trh nabízí paletu variant závěsných tyčí a doplňků. Vybírat můžeme z mořeného, leštěného či lakovaného dřeva, různě upravených kovů a plastů. Tyče nesou masivnější dřevěné nebo štíhlejší kovové držáky. Existují i držáky pro dvě závěsné tyče za sebou. 

konzolykonzolyAutor: Archiv ireceptar.cz

Snímatelným zarážkám na koncích se říká koncovky. Brání kroužkům nebo jinému druhu úchytek v tom, aby sklouzávaly z tyče. Zároveň jsou dekorativními prvky, které ovlivní celkovou úpravu okna. Máme na výběr koncovky plastové, kovové i dřevěné i kombinace, např. lakovaná oceli a syntetické pryže nebo lakovaného masivního dubu a oceli. Tyč, koncovka a použitá textilie  musí materiálem a stylem vzájemně ladit!

Kolejničky jsou praktické

Nejsou sice příliš dekorativní, ale v běžné praxi odvádějí velice dobrou práci. Na trhu jsou dokonce i kolejničky se třemi drážkami, takže si můžeme zavěsit i tři závěsy za sebe a upravit si úroveň stínění podle momentální nálady a potřeby. Je možné zakoupit i rohové díly, s jejichž pomocí můžeme tvarovat jakýkoli prostor. Použijeme-li vhodné díly, závěsy hravě zavěsíme i do rohových oken.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Stejně tak z nich můžeme vytvořit uprostřed větší místnosti samostatný hrací koutek pro dítě. Rohové díly je totiž možné zavěsit i na strop. Kolejnice jsou dnes na trhu k dostání v nejrůznějších barevných provedeních. Nemusí tedy rušit ani celkovou barevnou harmonii bytu.

Tenká bílá kolejnice hladce splyne se stropem i okenním rámem, v jiném případě, třeba u balkonových dveří, můžeme kolejnici skrýt latí s fascií. Stačí dřevěnou lať připevnit ke stěně v pravém úhlu a fascii z překližky upevnit do čela. Kolejnici potom přišroubujeme na lať zespodu tak, aby se jezdce mohly volně pohybovat. Tento způsob zavěšení má jedinou podmínku: fascie musí být dostatečně široká, aby kolejnici zakryla.

Ocelové lanko

Další možnost zavěšení textilií je vhodná spíše pro záclony a lehčí závěsy. Jako podporu velmi dlouhého lanka můžeme použít přídavný díl, který je vhodný také do koutů. Lanko lze uchytit dvěma způsoby, na stěně i u stropu.

Jak zavěsit textilii

Nejjednodušší způsob navlečení látky je s pomocí tunýlkového horního lemu. Nejvíce svědčí roletám, klasickým záclonám nebo lehkým závěsům, které nepotřebujeme naplno roztáhnout. Tyč je v tomto případě kryta látkou.

Kroužky mohou být kovové, plastové i dřevěné, navíc v různých barevných úpravách. Ke kroužkům přidáváme žabky nebo háčky, které přímo uchytíme k závěsům nebo k záclonám. Průměr kroužků musí být nejméně o 1,25 cm širší, než je průměr tyče.

Závěs na dřevěné garnýži.

Horní lem ovšem můžeme procvaknout i chromovanými nebo mosaznými očky, působí to velice dekorativně. Poté už jen závěs navlékneme na tyč nebo použijeme pomocnou šňůrku, která klidně může být k závěsu v zajímavém barevném kontrastu.

Vázačky a poutka mohou být ze stejného i kontrastního materiálu. Látková poutka zajímavě dotvoří ozdobný knoflík nebo cvoček.

Jakou šířku látky volit vzhledem ke způsobu zavěšení a stylu řasení:

způsob řasení

skutečná velikost záclony či závěsu
− násobek zakrývaného prostoru

hladký tunýlek

1,5x až 2x

řasení/ lemovka

2,5x

tužkové sklady

2,5x (s lemovkou širokou  7,5 cm)

našívané háčky a očka

1,5x až 2x (s rozestupy 10 až 15 cm)

trojité sámky nebo pohárové sklady

2,5x

kazetové sklady

3x

Foto Shutterstock

Laisser un commentaire