Je čas natřít dřevěná okna: Jak to udělat co nejlépe a prodloužit jim životnost

Dřevěným oknům bychom měli čas od času dopřát kvalitní nátěr. Nejen, že budou skvěle vypadat, ale prodloužíme jim i životnost. Jak často bychom měli okenní rámy natírat?

Natíráme okna

Dřevo nevylučuje škodlivé látky, je snadno obnovitelné a má přímo dokonalé izolační vlastnosti. Neméně důležitá jejich vlastnost je i životnost. Dřevěný okenní rám, který je vyrobený ze smrku, je sto let, dubové dřevo vydrží dokonce tři stovky let.

V porovnání s ostatními materiály mají tato okna výbornou požární bezpečnost, protože dokáží odolat až 90 minutám působení ohně, navíc se z nich při hoření neuvolňují toxické plyny.

Okna ze dřeva potřebují vyšší péči. Životnost i pěkný vzhled si okna zachovají pouze tehdy, když se o ně budeme řádně starat.

Dřevo je vystaveno každý den rozmarům počasí. Prudké slunce, déšť či mráz na něm zanechá výrazné stopy.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Dřevěné rámy oken je třeba jednou za rok přetřít oživovací sadou a nalakovat jednou za 10 let. Je-li okno vystaveno extrémním podmínkám, například nadměrné vlhkosti či přímému slunci, je vhodné jej přetřít jednou za dva roky.

Rámy oken je nezbytné čistit měkkým hadrem a neutrálním čističem. V žádném případě by neměly být použity agresivní čističe, činidla či drsné čistící prostředky.

Laisser un commentaire