Chcete mít nádhernou podzimní zahradu plnou zlata? Vysaďte tyhle rostliny

Podzimní žoutnutí listů neúprosně naznačuje, že konec sezóny se blíží. Pokud si chcete užít krásy zahrady na maximum, vysaďte rostliny, které se na podzim zbarvují do zlatožlutých tónů. Které dřeviny, trávy či květiny se pro tento účel hodí nejvíce?

Doba, kdy se v rostlinách rozpadá zelené barvivo, je fascinující a vždy napínavá. Nikdy totiž dopředu nevíme, jak dlouho si nově získanou barvu rostliny udrží. Z nejbohatší nabídky mimořádně intenzivních žlutých tónů se můžeme těšit zvlášť v říjnu. Vybarvují se trvalky, trávy i dřeviny. Které z nich bychom si tedy rozhodně neměli nechat ujít?

Zlaté listy okrasných trav

Uniola širolistá (Chasmanthium latifolium) – svěže zelené listy této spolehlivé vytrvalé trávy připomínají bambus. Na vrchol atraktivity se uniola dostává ve druhé polovině léta, kdy ji zdobí svazky destičkovitých květenství. Zprvu jsou zelené, později spolu s listy získávají medově zlatý odstín. Nejlépe vypadá ve větších skupinách a to jak na smíšeném záhonu, tak pod dřevinami nebo podél břehu jezírka. Trsy stříháme koncem zimy a každé dva až tři roky je dělíme.

  • Výška/šířka: 100/60 cm
  • Stanoviště: slunné až polostinné, vlhká půda s dobrou drenáží
  • Hodí se k ní: denivky (Hemerocallis), čechravy (Astilbe), kosatce (Iris)

Uniola širolistá (Chasmanthium latifolium)Uniola širolistá (Chasmanthium latifolium)Autor: Archiv ireceptar.cz

Bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea) – ze všech okrasných trav patří právě tato k nejvýraznějším. Vyznačuje se trsnatým vzrůstem, širokými, plochými, elegantně ohnutými listy a hlavně vysokánskými pevnými stébly s až půl metru dlouhými květními latami, které se formují již v červenci. Uplatníme ji jako kosterní rostlinu pro záhony nebo solitéru do štěrkových ploch a vřesovišť. V horku vyžaduje opravdu vydatnou zálivku. Bezkolenec je pohlednou atrakcí dlouho do zimy.

  • Výška/šířka: 100/60 cm, v květu 240/60 cm
  • Stanoviště: ideálně vlhká propustná půda v polostínu
  • Hodí se k němu: ruj vlasatá (Cotinus coggygria), zápleváky (Helenium), kniphofie (Kniphofia)

dochan psárkovitý: Pennisetum alopecuroidesdochan psárkovitý: Pennisetum alopecuroidesAutor: Archiv ireceptar.cz 

Dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides) – jinak také pěkně lidově zvaný vousatec – je tráva s všestranným využitím. Tvoří úhledné husté polokulovité trsy štíhlých, fontánově převislých listů, nad kterými již od srpna ční trvanlivé válcovité klásky. Mrazuvzdorný a odolný dochan se sám vysemeňuje, ale invazivní není. Při výsadbě dodržujeme odstupy 60–90 cm a uschlé trsy na jaře sestříháme. Když dochan doroste do 20–30 cm, můžeme ho rozdělit.

  • Výška/šířka: 70/70 cm, v květu 120×120 cm
  • Stanoviště: dobře propustná půda na slunci
  • Hodí se k němu: svída bílá (Cornus alba), sasankovky (Anemone x hybrida), růže

Trvalky s krásnými květy i listy

Zlatobýl (Solidago) – oblíbenec přírodních a venkovských zahrádek je důkazem toho, že i prostá tvář má velký účinek. Nízké druhy vhodné do lemů záhonů vysazujeme ve větším množství. Jednotlivě se v pozdně letních záhonových výsadbách vyjímají obří variety. Zlatobýl se pěstuje pro jasně žlutá hustá květenství, která nektarem lákají včely a jiný hmyz. Hodí se k řezu. V době, kdy se z kvítků stanou ochmýřené nažky, je už celá rostlina krásně zlatě vybarvená.

  • Výška/šířka: vzrůstné druhy 180/100 cm
  • Hodí se k němu: sporýš argentinský (Verbena bonariensis), rozchodníkovce (Hylotelephium), dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) ‘Helmond Pillar’
  • Stanoviště: dobře propustná půda, plné slunce

Zlatobýl (Solidago) Zlatobýl (Solidago) Autor: Archiv ireceptar.cz

Bohyška (Hosta) Bohyška (Hosta) Autor: Archiv ireceptar.cz

Bohyška (Hosta) – Neexistuje zahrádkář, který by neznal hosty, funkie neboli bohyšky. Z rukou šlechtitelů vzešlo neuvěřitelné množství variet lišících se velikostí, tvarem a barvou listů i květů. A další druhy neustále přibývají. Na podzim už sice listy ztrácejí tuhost a upravenost, ale přesto ještě stačí zazářit jako poklad. Důležité je znát konečnou velikost hosty, aby rostliny měly šanci vyvinout se do plné krásy. A bohyšky raději nemulčujeme, abychom nepřilákali nenasytné slimáky.

  • Výška/šířka: oboje v rozmezí 10–150 cm
  • Stanoviště: vlhká propustná, humusem bohatá zemina v polostínu až stínu kořeny mladých stromků vrstva mulče.
  • Hodí se k ní: dlužichy (Heuchera), kyprej vrbice (Lythrum salicaria), rákosík japonský (Hakonechloa macra) ‘Aureola’

Zlatá koruna zahrady

Listy liliovníku tulipánokvětého (Liriodendron tulipifera) se na podzim zbarvují do okrově žluté barvy.Listy liliovníku tulipánokvětého (Liriodendron tulipifera) se na podzim zbarvují do okrově žluté barvy.Autor: Peter Turner Photography / Shutterstock.com

Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) zapůsobí hned v několika ohledech: nádherně tvarovanými listy, nevšedními vonnými, kalichovitými květy v zelenkavě oranžové barevné kombinaci a oválnou korunou. Kvete na přelomu jara a léta a v dospělosti dosahuje obřích rozměrů. Přesto se této vzácné, spolehlivě mrazuvzdorné opadavé dřeviny vzdát nemusíme, její rozměry je totiž možné regulovat řezem.

  • Výška/šířka: 30/15 m
  • Stanoviště: hluboká vlhká půda na slunci
  • Hodí se k němu: stálezelené bambusy, myrobalán třešňový (Prunus cerasifera) ‘Nigra’, buk lesní (Fagus sylvatica) ‘Dawyck Purple’  

Lískovníček klasnatý (Corylopsis spicata) Lískovníček klasnatý (Corylopsis spicata) Autor: Archiv ireceptar.cz

Lískovníček klasnatý (Corylopsis spicata) s lískou nemá kromě podobně tvarovaných listů nic společného. Přestože mu naše klimatické podmínky plně vyhovují, bohužel není na zahrádkách téměř vůbec k vidění. A přitom se hodí i do těch nejmenších prostor. Na péči a údržbu je tento hustě rostlý keř příbuzný vilínu zcela nenáročný. Kromě výrazného podzimního zbarvení jeho hodnota spočívá ve žlutých květech vyrůstajících z hroznů, které voní už brzy na jaře.

  • Výška/šířka: 2/2,5 m
  • Hodí se k němu: oměje (Aconitum), ozdobnice (Miscanthus), vilíny (Hamamelis)
  • Stanoviště: vlhká, dobře propustná zemina v částečném stínu

Javor dlanitolistý (Acer palmatum)Javor dlanitolistý (Acer palmatum)Autor: Archiv ireceptar.cz 

Javor dlanitolistý (Acer palmatum) – charakteristicky tvarované listy a fantastické podzimní vybarvení řadí tuto dřevinu k nejpopulárnějším. Žlutý odstín získávají například kultivary ‘Dissectum’, ‘Sango–kaku’ nebo ‘Filigree’. Javor seřezáváme pouze v případě nutnosti, abychom nenarušili přirozený vzhled dřeviny. Také myslíme na to, že v tuhých zimách ochrání Javorům se výborně daří i v nádobách, zde ovšem nedosáhnou plné velikosti.

  • Výška/šířka: obvykle okolo 2–5/2–5 m
  • Stanoviště: chráněné před větrem, polostinné s vlhkou, dobře propustnou zeminou
  • Hodí se k němu: hvězdnice (Aster), okrasné jabloně (Malus), brslen křídlatý (Euonymus alatus)

Laisser un commentaire