Léčivá vůně heřmánku na zahradě i v šálku: Ještě je čas ho vysít

Je půvabný, nenáročný, všestranně léčivý a hojivý. Už samotná heřmánková vůně tiší a uklidňuje. Můžete ho vysít do letničkového záhonu, do květinové louky, k zelenině i trvalkám.

Heřmánek pravý (Matricaria recutita) je výjimečně všestranná léčivka, obsahující stovky  blahodárných látek, například hojivý azulen a bisabolol či křeče uvolňující apigein. Jemně, a přitom spolehlivě mírní záněty i bolesti. Je prospěšná při nachlazení, nadýmání a trávicích obtížích. Mírně uklidňuje i psychiku, zevně hojí poraněnou kůži. Heřmánek je všeobecně dobře snášen, jen výjimečně se mohou objevit alergické reakce. Mohou ho bez obav užívat i děti, těhotné a kojící ženy. Jen předávkování, kterého nelze při běžném užívání snadno dosáhnout, by vedlo k nevolnosti a zvracení. Na zahradě drobné květní úbory heřmánku vyvolávají pocit letní venkovské pohody. Je kolem půl metru vysoký a kvete od června až do září. 

Heřmánkový nálev uleví při řadě obtížíHeřmánkový nálev uleví při řadě obtížíAutor: Plateresca / Shutterstock.com

Co se sbírá

Pro nasušení heřmánku do zásoby sbíráme květenství (Matricariae flos) za slunných dní, postupně se rozvinou další. Květenství sušíme je na sítech na temném, vzdušném a teplém místě nebo v sušičce při teplotě do 35 °C. Sesychací poměr je 5-6:1.

Užívání heřmánku

Nálev ze lžíce čerstvých a podrcených nebo ze lžičky sušených úborů na šálek vody užíváme podle potřeby až 3x denně. Před zalitím vodou se vyplatí květy podrtit nebo čerstvé pomačkat – chuť, vůni a léčivé látky pak uvolní rychleji a důkladněji. Jako kloktadlo hojí záněty v ústech, jako pleťová voda podrážděnou pokožku.

Snadné pěstování

Hojivé květní úbory heřmánku poznáme od podobných rostlin podle vyklenutého květního lůžka (jak se úbor rozvíjí, střed se postupně vydouvá) a nezaměnitelné vůně. Heřmánek se na zahradu někdy nastěhuje sám, jindy je třeba ho zjara vysít – poté se ochotně množí samovýsevem.

Heřmánek postupně nakvétá po celé létoHeřmánek postupně nakvétá po celé létoAutor: Sofiaworld / Shutterstock.com

Prospívá mu slunce a propustná půda, spokojí se však téměř s jakoukoli. Můžeme ho pěstovat v letničkových záhonech, v suchomilných trvalkových výsadbách jako přesévající se letničku i v zeleninové zahradě.

Laisser un commentaire