Nejkrásnější balkonové květiny do závěsných květináčů. Které kam a jak vysadit?

Květiny umožňují vytvářet zajímavé a navíc stále se proměňující barevné kompozice. Každoročně se tak necháváme unášet kvetoucí nádherou rostlin pěstovaných v závěsu. Vytváříme různá seskupení, kombinujeme letničky s působivou zelení, abychom k nim po celou sezónu upínali své zraky.

Především z letniček vytváříme s oblibou nejrůznější jednobarevné, nebo naopak pestré výsadby. Pro ty, kteří si rádi své květiny pěstují sami, přinášíme rady, jak pěstovat květiny v závěsu a také pár tipů na to, čím závěsy osazovat.   

Fuchsiím závěsné koše prostě sluší.  Fuchsiím závěsné koše prostě sluší.Autor: Photo Win1 / Shutterstock.com

Výhody pěstování květin v závěsu

Velkou oblibu si závěsné nádoby získaly mimo jiné i proto, že šetří místo. Navíc převislé rostliny v nich vypadají opravdu fantasticky. Svým způsobem můžeme takto pěstované rostliny zařadit i do skupiny mobilní zeleně. Rostliny v závěsu jejich dočasným přemístěním pod střechu, nebo přístřešek chráníme před silnými bouřkami a deštěm, případně před kroupami. Spousta pěstitelů si závěsné nádoby vyrábí sama, podle vlastních představ. Často tak vzniknou i nejrůznější základny pro jejich zavěšení. V průběhu sezóny je pak dobré koše občas pootočit, by se slunce dobře dostalo ke všem vysazeným rostlinám a květiny se rozrůstaly rovnoměrně.

Pestrá nabídka nádob

Různá délka závěsů nám umožní lepší kombinaci květináčů.Různá délka závěsů nám umožní lepší kombinaci květináčů.Autor: Zuzana Bohdalová

Co se nádob týče, můžeme pro pěstování rostlin v závěsu využít jak plastové závěsné květináče, tak proutěné, nebo jinak vyplétané košíky, případně rostliny pěstujeme v kovových koších vystlaných kokosovým vláknem, nebo mechem. Dobře vypadají i dřevěné, doma vyráběné závěsy pro rostliny. Pro květiny však můžeme využít i vyřazené cedníky z domácnosti nebo nevyužité klece pro ptactvo, a to zvláště ty ozdobné. Speciální samozavlažovací nádoby pořídíme ve specializovaných prodejnách. Takové jsou vybaveny vodoměrkou a výklopným místem pro dobrý přístup při dolévání vody.

Nejlepší rostliny pro závěsné koše

Pro závěsné koše je vhodné velmi široké spektrum rostlin, a to nejen letniček, ale i trvalek, nebo doplňkové zeleně. Zajímavě vyhlížejí závěsné koše osazené netřesky a rozchodníky. Tyto tlusticovité rostliny patří k opravdovým nenáročným krasavcům.

Převislé: sporýš zahradní (Verbena hybrida) má v převislé variantě barevně variabilnější kultivary. Vyžaduje mírně kyselou půdu s dostatkem železa. Pozor na přeschnutí substrátu. Převislé kultivary vitálie poléhavé (Sanvitalia procumbens) nadělají v závěsech hodně parády. Také mezi kejklířkami (Mimulus x hybridus) najdeme převislé kultivary, například ‘Vortex Yellow‘.

Poléhavé: šrucha velkovětá (Portulaca grandiflora), ta dobře snáší horko a je velmi tolerantní k suchu. Ideální kytka do současných podmínek. Lichořeřišnice větší (Tropaeolum maius) není příliš náročná na půdu. Není nutné ji přihnojovat. Odkvetlé květy odštipujeme. Bacopa cordata a Sutera diffusus neboli bakopa se svými poléhavými stonky také dobře zastane své místo v závěsném květináči.

Doplňková zeleň: povijnice batát (Ipomea batatas) patří mezi rostliny se zelenými, panašovanými, nebo vínově červenými srdčitými listy. Vyrůstá z hlíz, které se dají dobře přezimovat. Tato zeleň je vhodná do závěsných košů, kde se kombinuje s verbenami, surfiniemi a Impatiens. Smil (Helichrysum petiolare) je sice možné přezimovat, ale obvykle to neděláme. Pěstuje se v kombinaci například s Pelargonium zonale, Pelargonium peltatum, petuniemi anebo lantanou. Popenec břečťanovitý je také doplňkovou zelení vhodnou do závěsných nádob. Vytváří totiž dlouhé závěsy, není náročný na půdu a vyhovuje mu spíše polostín.

Pestrá směsice květin: fuchsie, kalibrachoa, lobelky, sanvitálie a převislé begónie.Pestrá směsice květin: fuchsie, kalibrachoa, lobelky, sanvitálie a převislé begónie.Autor: Artazum / Shutterstock.com

Kolik rostlin na jeden závěsný koš

Závěsné koše vybíráme s ohledem na velikost. Příliš malé nádoby totiž v létě velmi rychle vysychají. Za optimální se považují nádoby s průměrem 35-50 cm. Do jednoho koše vybíráme rostliny s podobnými požadavky na pěstování. Druhy můžeme kombinovat, ať už barevně, nebo podle struktury. Počet rostlin do jedné nádoby volíme s ohledem na její velikost, ale i na velikost rostlin samotných. Musíme počítat s tím, že čím více rostlin do závěsu vysadíme, tím větší bude spotřeba živin, které musíme v průběhu sezóny dodatečně doplňovat. Zatímco lobelek může být ve velkém závěsném koši i několik desítek, s pelargoniemi na počtu rostlin budeme šetřit.

Do závěsných košů se hodí jak pestré výsadby, tak výsadby jednobarevné.Do závěsných košů se hodí jak pestré výsadby, tak výsadby jednobarevné.Autor: Elena Zajchikova / Shutterstock.com

Jak vysazovat a do čeho

Do košů se záměrně používá lehká drenáž v podobě keramzitu. Na pokrytí vnitřní stany koše využijeme kartonový papír, vodopropustnou tkaninu, či pár vrstev novinového papíru anebo netkanou textilii. Díky tomu udržíme zeminu v nádobě a nebudeme ji při každé zálivce vyplavovat ven. Aby závěs nebyl po osazení příliš těžký, promícháváme zeminu s několika hrstmi perlitu. Volíme výhradně zeminu pro pěstování balkonovek. Zapracovat do ní můžeme ještě postupně se uvolňující hnojivo. 

Do závěsných košů vždy využijte speciální zeminu s přídavkem živin a hnojiva.Do závěsných košů vždy využijte speciální zeminu s přídavkem živin a hnojiva.Autor: Stephanie Frey / Shutterstock.com

Na drenáž nasypeme navlhčenou zeminu a pak přidáváme zeminu smíchanou s perlitem. Rostliny začínáme vysazovat od středu a pokračujeme směrem ke krajům. Kovové koše vystlané kokosovým vláknem můžeme osazovat i z boku, kde do kosové výstelky prostřihneme otvory navíc.

Květiny zavěste v ptačích klecích na strom

Mezi letničky, které se vyjímají v ptačích klecích, patří například vějířovka nezlomná (Scaevola aemula), dmuloret, lobelka, plamenka drummondova (Phlox drummondii). Do závěsných nádob se zvlášť dobře hodí polopřevislý kultivar ‘Surphlox‘.

Vlastní jahody na balkoně

Závěsné květináče jsou vhodné jak pro pěstování celoročně plodících jahod, tak pro jahody měsíční.Závěsné květináče jsou vhodné jak pro pěstování celoročně plodících jahod, tak pro jahody měsíční.Autor: AVN Photo Lab / Shutterstock.com

V závěsném koši vypadají skvěle také jahody. Můžete si je tak vypěstovat klidně i na balkoně, pokud nemáte zahrádku. Osazením závěsného koše jahodníky spojíte příjemné s užitečným. Mnoho jahodníků kvete velice půvabně. Některé dokonce kvetou růžovým květem, například odrůda ‘Panda’. Speciálně do závěsných květináčů a truhlíků se nejvíce hodí Fragaria hybrida ‘Roman’. Tato odrůda má také růžový květ. Rostliny je zapotřebí dobře zalévat a v době květu až do otrhání plodů také každý týden opatrně přihnojovat tekutým hnojivem. Budete-li odřezávat odnože, podpoříte tím plodnost rodičovských rostlin.

Závěsy s květinami umisťujeme na pevné nosné konstrukce ideálně do výše očí, jednak abychom měli tu krásu stále na očích a také proto, abychom měli jednodušší přístup k nádobě při zalévání. V parném létě počítejme se zálivkou i dvakrát denně.

Laisser un commentaire