Osvědčené triky našich babiček, kterými prodloužíte životnost potravin

Vyhazování zkažených potravin není ekologické, ani ekonomické. Někdy stačí zvolit vhodné skladovací podmínky, jindy se vyplatí použít ještě něco dalšího. Zvlášť náchylné na skladovací podmínky je čerstvé ovoce a zelenina.

Ty tam jsou doby, kdy většina lidí měla k dispozici kvalitní sklepní prostory, kde mohla jednotlivé produkty skladovat. Pokud nemáme vhodné skladovací podmínky, pak je třeba nakupovat tak, abychom nemuseli ovoce a zeleninu dlouho skladovat v nepříznivých podmínkách. Ale někdy to jinak nejde a my potřebujeme v dobré kondici uchovat např. sklizeň ze zahrady.

Brambory ochrání kmín

Zembag prodlouží trvanlivost bramborŽe se při vaření přidávám k bramborám kmín, to je všeobecně známé. Jak zjistili čeští výzkumníci, kmínová silice výtečně funguje i při jejich skladování. Pokud tedy nemáme přiměřeně vlhké, chladné a tmavé místo pro jejich uložení, pak můžeme brambory uskladnit ve speciálně navrženém třívrstvém pytli, známém jako Zembag. Za jeho vznikem stojí týmz  katedry na fakultě Agrobiologie na České zemědělské univerzitě v Praze Suchdole. Jakýmsi srdcem celého pytle je kmínový pytlík, tedy sáček obsahující přírodní kmínovou silici. Kmínová silice brzdí klíčení brambor. Zmíněný pytel je určený ke skladování 5 nebo 10 kg kvalitních brambor. V domácích podmínkách sice můžete zkusit skladovat brambory v jutovém pytli, do kterého přidáte sáček s kmínem, ale jen těžko dosáhnete výsledků, které garantují tvůrci Zembagu. Velmi důležité totiž je, aby k bramborám nepronikalo světlo a celý pytel (např. z juty), byl důkladně uzavřený. Jedině tak bude kmínová silice dostatečně účinná.

Banány jsou primadony

Zrající banány jsou pověstné zvýšenou produkcí etylenu, který zrychluje zrání i dalšího ovoce uloženého v jejich blízkosti. To je důvod, proč bychom měli banány skladovat odděleně od ostatních plodů. Pokud z nějakého důvodu potřebujete banány uchovat více dní, a nechcete, aby byly příliš přezrálé, pak jejich stopky obalte potravinářskou fólií nebo alobalem. V případě, že máte celý trs banánů a nechcete po každém odtržení stopky znovu obalovat, pak nejprve opatrně trs rozdělte a zabalte každou stopku zvlášť. Za nejvhodnější způsob skladování zakoupených banánů se považuje jejich umístění při pokojové teplotě.

Stopky banánů obalíme alobalem nebo potravinovou fólií.

Bylinky jako čerstvě utržené

Čas od času potřebujeme nějaký čas skladovat řezané bylinky z obchodu či třeba přivezené z chaty nebo chalupy. Některé obchody prodávají řezané bylinky ve speciálních plastových obalech, kde krátký čas vydrží svěží. Výborně nám může posloužit i sklenička s vodou, do které vložíme bylinky podobně, jako když dáváme květiny do vázy. Pamatovat bychom však měli na to, že lístky ponořené ve vodě brzy zahnívají a ideální je vodu pravidelně měnit.

A pokud toužíte bylinky uchovat svěží i mimo sezónu, pak je zamrazte. K tomu účelu můžeme použít menší sáčky vhodné do mrazáku, případně tvořítka na led, do kterých dáte menší části bylinek, zalijete vodou a dáte zmrazit. Hotové kostky z tvořítka nasypete do mrazicích sáčků a uložíte v mrazáku.

Překrojené ovoce nemusí hnědnout

K prevenci nebo zpomalení enzymatického zhnědnutí potravin se používá např. citronová šťáva.Pokud potřebujete do chladničky uložit již rozkrojené ovoce nebo zeleninu, které snadno na řezu hnědne, pak stačí řeznou plochu potřít citronovou šťávou. Právě okyselení výrazně zpomaluje nebo zastavuje proces enzymatického hnědnutí, který se nastartuje mechanickým poškozením plodů.

Vzkříšení povadlého salátu

Vadnoucímu salátu pomůže vodní lázeň. Celé listy krátce ponořte do ledové vody. Pak už může přijít ke slovu speciální odstředivka, která přebytečnou vodu šetrně odstraní.

Laisser un commentaire