Nastal čas vysadit jahodníky: Jaké a kam, aby úroda byla za rok maximálně bohatá

Přišel čas vysadit jahodníky. Pokud se vám podaří jejich výsadbu zrealizovat do konce srpna, můžete očekávat bohatou úrodu sladkých lahodných plodů.

Jahody budou plodit nejlépe na slunném, vzdušném místě. Vhodné jsou mírné svahy orientované na jih či jihozápad. Nevhodné jsou mrazové kotliny, kde mohou jarní mrazíky ohrožovat jahodníky v květu. Pro srpnovou výsadbu můžeme zvolit uvolněné plochy například po raném salátu či kedlubnách. Po raných bramborách je půda vhodná pouze v případě, že tyto netrpěly houbovými chorobami. Půda, kde byly jahody pěstovány i v předchozích letech, by si před novou výsadbou měla odpočinout nejlépe pět let (pokud byly výsadby zcela zdravé, lze ji po zrytí a pohnojení využít i dříve).

Příprava půdy pro jahodník

Půdu je třeba zrýt, ale zcela postačí ji zpracovat do hloubky 15-20 cm. Kořenový systém jahod hlouběji nedosáhne.

Před výsadbou sazenic se vyplatí dobře připravit půdu. Jahodníku se nejlépe daří v půdě neutrální nebo mírně kyselé, dobře provzdušněné, hlinitopísčité a dostatečným obsahem humusu. Měla by se snadno prohřívat a nebýt příliš mokrá. Jílovité půdy je třeba upravit drenáží.

  • Lehké, velmi vzdušné půdy, které se snadno prohřejí, jsou ideální pro ranné odrůdy jahodníku.
  • Vlhčí, spíše hlinité půdy vyhovují pozdní odrůdám jahodníku.

Měla by také obsahovat dostatek zásobních živin a obsahovat dostatečné množství humusu. Osvědčenou klasikou pro hnojení jahod je dobře uleželý kompost a hnůj.

  • Kompost či hnůj do půdy zapracujeme nejméně 2 až 3 týdny před výsadbou. Na 1 m2 záhonu zaryjeme zhruba 5-7 kg vyzrálého, fermentovaného hnoje (můžeme jej i zakoupit v granulované formě)nebo dobrého kompostu. Čerstvý hnůj vhodný není.
  • Přidat lze také minerální hnojiva, například 300 g síranu draselného a 200 g superfosfátu. Hnojiva obsahující chloridy však vhodná nejsou.

Výběr a výsadba sazenic

Než se jahodníky ujmou, musíme jim zajistit dostatečnou a pravidelnou závlahu

Zakořeněné sazenice odebíráme pouze od jednoletých či dvouletých matečných rostlin, které jsou ve výborné kondici a bohatě plodily.

  • Sazenice by měly mít nejméně 3 zdravé listy a dobře vyvinutí kořeny.
  • Před výsadbou zastřihneme šlahoun, kterým byly sazenice spojeny s matečnými rostlinami, a odstraníme případné poškozené listy.
  • Důležitá je správná hloubka výsadby, kořeny by měly být dobře usazeny pod povrchem půdy, ale střed rostliny zanořen být nemá.

jahodník, mulčovací textiliejahodník, mulčovací textilieAutor: Archiv ireceptar.cz

Sazenice lze rovněž předpěstovat v květináčích či na hustěji osazených záhonech a vysadit je i s celým balem až na jaře, pokud nemáme včas připravené záhony pro srpnovou výsadbu. Při předpěstování je vhodné obohatit půdu listovkou, v níž se dobře vyvíjí kořenový systém rostlin.

Mulčovací textilie brání plevelům v růstu

Černá mulčovací textilie je velmi dobrým pomocníkem při pěstování jahod. Potlačuje plevel, jahody budou čisté jahody a méně napadané houbovými chorobami, díky záhřevnému efektu se dočkáme i o několik dní ranější sklizně.

  • Na připravený záhon rozložíme černou netkanou textilii a připevníme ji k zemi kolíky nebo zatížíme na okrajích kameny.
  • V požadovaných vzdálenostech prořežeme křížové otvory, do kterých sazenice vsadíme.

Laisser un commentaire