Jak vyrobit svépomocí klimatizaci za pár minut z věci, které najdete doma

Teploty přesahují únosnou mez, pokoj se rozpaluje a vám je zase příšerné horko? Řešením je koupě nástěnné klimatizace, ale ne každý má ale na tuto vymoženost dostatečné finance. Přitom si ji můžete za mnohem menší obnos vyrobit do několika desítek minut sami doma. Poradíme vám dva způsoby, jakými to udělat.

Klimatizace ze dvou plastových kýblů

Na první variantu domácí klimatizace, či spíše domácího ochlazovače, budete potřebovat dva plastové kýble, které se vejdou jeden do druhého, několik PVC trubek, větrák a jako pracovní nástroj velmi ostrý řezací nůž. Vše seženete v domácích potřebách či dobrém hobbymarketu. Dále budete potřebovat led, například v několika plastových láhvích. Ten bude zdrojem toho příjemného chladného vzduchu.

Dvě plastové nádoby budeme potřebovat z toho důvodu, že se v té vnitřní bude srážet vlhkost. Větší by pak měla mít víko, aby se chladný vzduch neodpařoval tam, kam nemá. Nejprve do většího kyblíku vložíme menší. Do obou uděláme vedle sebe tři díry, do kterých pak vložíme krátké trubky. Následně do víka od většího kýble vyřežeme otvor, na kterém bude položený ventilátor. Pak už jen stačí do kýble nasypat led, nebo vložit vychlazené láhve, položit na víko s ventilátorem a ten zapnout do elektřiny. Hotovo, máte klimatizaci za pár korun vyrobenou do několika desítek minut. Teď už si můžete dát nohy na stůl a užívat si příjemně chladný vzduch. 

Postup výroby domácího ochlazovače z plastových kýblů si můžete prohlédnout třeba v následujícím videu:

Polystyrenová krabice a voda v PET lahvích

Domácí ochlazovač vzduchu z ventilátoru a PET lahví se zmrzlou vodou.Pokud se vám ale nechce vyřezávat díry do plastu, nebo na to nemáte vybavení, máme pro vás druhou variantu. Potřebovat budete polystyrenovou krabici s víkem. Měla by být tak velká, aby se vám do ní vešlo pět dvoulitrových PET láhví. Můžete ji také najít pod názvem polystyrénový termobox. Dále budete i zde potřebovat axiální ventilátor. Tedy ten nejběžnější typ, kdy lopatky nasávají a vypouštějí vzduch a otáčejí se kolem své osy. Právě on bude motorkem vaší klimatizace. Připravte si taky přívodní kabel, plastové koleno s úhlem 90 ° a s průměrem cca 10 cm, a jako nástroj opět ostrý řezací nůž.

Nejdelší dobu zabere zmrznutí vody v PET lahvích, kterých budete potřebovat pět. Samotná výroba klimatizace zabere necelých pět minut. Do víka od krabice vyřežeme v protilehlých rozích dva otvory. Jeden bude na ventilátor, druhý na plastové koleno. Následně vložíme do krabice flašky s ledem. Víko zaklapneme a pevně uzavřeme. Do jednoho otvoru vložíme větrák, do druhého dáme plastové koleno. Všechno můžeme utěsnit tavnou pistolí. Stačí už jen zapojit větrák a můžeme si vychutnávat chladný vzduch, který vydrží až čtyři hodiny (podle ledu v lahvích).

Triky, které vám pomohou přežít horké dny v bytě

obrázek z archivu ireceptar.czNa závěr nabízíme pár jednoduchých a účinných tipů, jak snížit teplotu v místnosti i bez klimatizace:

  • První tip je zatemňovat, jak se dá. Pro někoho je to zcela jasné a automatické, ale pro ty, co to ještě nedělají radíme, tento trik využívat. Nejlepší je zatáhnout žaluzie, a ještě k tomu závěsy.
  • Dalším, poněkud méně obvyklým trikem je, postavit sklenice s kostkami ledu po celém obvodu místnosti. Rozehřáté zdi pak nebudou tolik vylučovat teplo a teplota v místnosti se hned o trochu sníží.
  • Pomůže i napuštění ledové vody do dřezu či vany, stačí i pár centimetrů. Voda se bude odpařovat, a tím se bude ochlazovat vzduch.

Dejte na naše rady a tipy, které vám zaručí příjemný ochlazený vzduch uprostřed jindy rozpáleného obýváku.

Laisser un commentaire