Vyrobte si marmeládu a sirup z lístků růží. Jsou jednoduché a vynikající

Růže je považována za květinu lásky, svým neodolatelným vzhledem ozdobí kteroukoliv zahradu a rozzáří i ten nejnudnější roh místnosti. Věděli jste ale, že jsou okvětní plátky růží léčivé a jedlé? Nabízíme tři recepty, jak si z nich připravit lahodné a zajímavé pochutiny.

Díky své nízké náročnosti při pěstování může růže obdivovat na své zahradě opravdu skoro každý. První kultivary růží vznikly před dvěma sty lety. Je tedy pravdou, že okvětní lístky zpracovávaly v kuchyni už naše babičky a prababičky. Co se o růžích mnohokrát neví, je fakt, že mají antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. Nejvíce léčivých složek obsahují okvětní plátky tmavočervené barvy. Naopak v bílých okvětních plátcích růží je více hojivých látek.

Čaj s antioxidačními účinky

Růžový čaj je lahodný i léčivýNejjednodušší využití okvětních plátků je čaj. Kromě jeho antioxidačních účinků, které mají schopnost neutralizovat volné radikály, má příznivý vliv na funkci močového měchýře. Může dokonce snížit hladinu cukru v krvi. Růžový čaj má mimo jiné výbornou nasládlou chuť, silnou vůni a zklidňující účinek na psychiku.

Léčivý čaj připravíme čtvrthodinovým louhováním vrchovaté lžičky podrcených růžových okvětních plátků v horké vodě, která před tím prošla varem. V létě můžeme využít na čaj čerstvé okvětní lístky, na zimu si musíme zásobu nasušit.

Lahodný růžový džem

Další laskominou, kterou si můžeme z plátků růží vyrobit, je růžový džem. Ten je už staletí francouzskou specialitou, používanou i v anglické gastronomii. Pokud si ho chcete vychutnat, nemusíte jezdit do Anglie, či si ho za předraženou cenu kupovat v obchodě, můžete si ho vyrobit v pohodlí domova. Na džem budete potřebovat 0,5kg okvětních lístků růže, 0,5 hrnečku citronové či limetkové šťávy, 1 hrnek vody, 1 kg krystalového cukru a půl lžičky kyseliny citronové.

Příprava džemu z okvětních plátků růží.

Protřiďte okvětní lístky a ty nejlepší propláchněte a nechte proschnout. Následně z lístků odstraňte bílou část, která by vám sladkou příchuť zkazila. Lístky si rozdělte na dvě části. První část nasekejte nadrobno, v misce pak spojte s druhou částí, vše zasypejte polovinou cukru, promáchejte a nechte dva dny uležet.

Z druhé poloviny cukru a vody vyrobte cukrový sirup, který ještě dochuťte citronovou či limetkovou šťávou, přidejte směs z plátků růží, kyselinu citronovou a vařte, dokud směs nezhoustne. Ještě horký ho vlijte do dopředu vybraných skleniček, zavřete a po zchladnutí uložte do chladu. Po otevření spotřebujte do 7 dní. Tento džem krásně ozvláštní dezerty, palačinky či jiné laskominy.

Aromatický a sváteční růžový sirup

Sirup z plátků růží může sloužit i jako originální dárek.Růžový sirup má silnou chuť i aroma. Díky výrazné vůni se pokládá spíše za vzácnost než za každodenní záležitost. Hodí se tak mimo jiné jako originální dárek. Při výrobě budeme potřebovat 150 g okvětních lístků růží, 3 litry vody, 3 kg krystalového cukru, 4 lžičky kyseliny citronové a několik kusů hřebíčku.

Okvětní lístky zalijeme vodou a svaříme. Vaříme je tak dlouho, až ztratí barvu. Následně je scedíme a odvar dále vaříme. Pak přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Nakonec přidáme hřebíčky. Pořádně promícháme a horkým sirupem plníme předem připravené, propařené láhve. Ty pak uzavřeme vyvařenými kovovými zátkami. Sirup z lístků růží je hotový.

Růže stolistá má okouzlujcí vůni

Už víte, co si doma připravíte? Ať už to bude čaj, džem či sirup, čeká vás výrazný aromatický i chuťový zážitek.

Laisser un commentaire