Jak poznat v supermarketu čerstvé maso?

Maso patří k nejvýznamnějším surovinám, z nichž připravujme ve svých domácnostech pokrmy pro celou rodinu. Jak ale poznat, že jsme v supermarketu své peníze utratili za opravdu čerstvé a kvalitní maso? Zde je několik tipů na to, jak rozlišit čerstvé maso od starého již při samotném nákupu.   

Jak rozlišit kvalitu baleného masa

Již prvním problémem při rozpoznávání čerstvého masa může být skutečnost, že je balené v plastových miskách a v ochranné fólii. Nemáme tak možnost k masu přičichnout, ani vidět jeho strukturu, neboť obaly jsou plné nálepek s informacemi o mase. Obvykle je tomu tak, že na obalech převažují spíše nepodstatné informace. V takovém případě staré a zkažené maso poznáme jen výjimečně, například podle nafouknutého obalu.  

Před nákupem si nechejte maso ukázat mimo vystavenou mrazicí plochu.

Nákup nebaleného masa

Obecně platí, že zkažené maso je maso se zelenou nebo namodralou barvou. Kuřecí i vepřové maso by mělo mít barvu růžovou a hovězí maso červenou. U hovězího masa nemusí být na škodu lehce okoralý povrch. Ten může být naopak známkou odleželého masa výborné kvality. V žádném případě nekupujte maso s lepkavým oslizlým povrchem. Barvu masa nepodceňujte a nechejte si maso předvést prodavačem mimo prostot chladicího pultu. Tak máte možnost vidět maso v jeho přirozené barvě bez umělého červeného osvětlení, které v chladicích boxech bývá někdy nainstalováno právě proto, aby vylepšilo vzhled masa.  

Vytékající šťáva

Z masa, které již není zcela čerstvé, vytéká šťáva. Čím více jí z masa vytéká, tím starší je maso. Prodejci masa velmi chytře využívají při balení masa a jeho ukládání různé podložky, které mají za úkol zachytávat právě onu vytékající šťávu. Manipuluje-li se s masem často a nešetrně, uvolňuje ještě větší množství šťávy. Ta se dá snadno rozpoznat i u masa baleného.

Pozor na balené maso, zvláště na to ve slevách.

Výrazný zápach

Maso, které si necháte ukázat poté, co je vyndáno z chladicího pultu, by nemělo zapáchat. Tento charakteristický zápach je naštěstí snadno rozpoznatelný, a tak není třeba se obávat, že by takové maso někdo koupil, nebo jej dokonce pozřel.

Pozor na marinované maso

Aby se prodalo co nejvíce masa, tedy i maso, které již není zcela čerstvé, používají se nejrůznější marinády. Některé z nich dokážou překrýt i počínající zápach u masa. Každý šéfkuchař proto doporučuje, aby si člověk maso před tepelnou úpravou marinoval sám a nekupovali maso marinované, tedy předpřipravené. Někdy může být upravováno i maso mleté, do něhož se přidává nabarvená voda, aby stále vypadalo dobře a nezapáchalo. Nestejnoměrné načervenalé zabarvení masa může být známkou toho, že řezník maso přibarvil pomocí hypermanganu.

Chcete-li si na mase pochutnat, nezanedbejte jeho výběr.

Kvalitní čerstvé maso zakoupíte spíše v malém řeznictví, kde se každá denní dodávka masa vyprodá ještě v týž den, zatímco v supermarketech můžete narazit na maso přebalované a již na tak čerstvé.    

Laisser un commentaire