Jak nejlépe opravit trhliny a praskliny na stropě nebo na zdi?

Zvlášť majitelé starších nemovitostí tu a tam na nějakou tu prasklinu na zdi či stropě narazí. A pokud se chystají malovat byt vlastními silami, nezbývá, než nejprve podobné nedostatky kvalitně odstranit. Jaké postupy se nejvíce osvědčily našim čtenářům?

„V podkroví mám prasklý strop s hrubou omítkou. Zkouším prasklinu opravovat, ale nic nepomáhá. Lepit na strop polystyrén se mi nechce. Můžete mi, prosím, poradit?“ Ptal se čtenář Receptáře a sešlo se hned několik čtenářských tipů a zkušeností. Tady jsou.

Gáza nebo ubrousky

Záleží na hloubce spáry.

  • Pokud je velmi mělká, použijeme lékařskou gázu, kterou přitiskneme na navlhčený strop a zamalujeme ji do ztracena.
  • Když je rýha středně hluboká, asi kolem jednoho centimetru, vyplníme ji akrylátovým tmelem.
  • S hlubší prasklinou je to složitější:

Nejdříve vyčistíme prasklinu od prachu. Z papírových ubrousků, které stočíme a namočíme do sádry, vytvoříme válečky.

Sádru rozmícháme v nasyceném roztoku vody a soli (soli tolik, dokud se nepřestane rozpouštět, zhruba 36 g na 100 g vody), a to proto, abychom zpomalili tuhnutí.

Namočené válečky potom vmačkáváme do praskliny a do roviny stropu je zahlazujeme sádrou nebo akrylátovým tmelem.

Tomáš Sadílek, Jičín

Stěrkování stropuStěrkování stropuAutor: Archiv ireceptar.cz

Stěrkovací tapeta

Mohla by pomoci stěrková tapeta. Jde o český výrobek a slouží jako celoplošný dekorační materiál k úpravám interiérů. Je vyrobená z bavlněné suroviny a na podkladovou plochu se nanáší ve vrstvě 2,5 až 4 mm způsobem, který připomíná štukování.

Zasychání trvá 2 až 5 dní a potom je tapeta pevná, pružná, nárazuvzdorná a na dotek příjemná. V uvedené vrstvě je s ní možné zarovnat nejen křivý podklad, ale rovněž zacelit a zakrýt praskliny.

Jiří Maliník, Aš

míchání stavební hmotymíchání stavební hmotyAutor: Archiv ireceptar.cz

Recept na experlitovou kaši

Před časem měl tytéž problémy můj strýc a doporučuje následující recept. Na dva díly sádry dáme jeden díl prosátého písku a tři díly experlitu, (lehkého stavebního materiálu kuličkovitého charakteru), přidáme i trochu primalexu, a celé to naředíme vodou na hustou kaši.

Hmota tuhne pomalu a nepraská. Když po nanesení na strop zavadne, otřeme ji krouživými pohyby vlhkým hadříkem. Po zaschnutí můžeme ihned malovat.

Markéta Sikorová, Kyšice

Laisser un commentaire