Jak nabrousit tupé struhadlo pomocí hřebíku nebo alobalu

Vaříte rádi, ale příprava surovin vás otravuje? Nastrouhat zeleninu, sýry či ořechy na tupém struhadle je nejen namáhavé, ale i časově náročné. Navíc se při takové práci velmi snadno poraníte. Vyzkoušejte chytré triky pro broušení struhadla a strouhání půjde zase jako po másle.

Klasické kovové struhadlo nechybí v žádné domácnosti. Nejčastěji se používají struhadla z tenkého plechu, najdete však i skleněné či plastové nástroje. Právě struhadla z kovu se dají znovu nabrousit, stačí vám na to obyčejné věci, které najdete doma.

Delší životnost

Struhadlo nemyjte v myčce

Kuchyňská struhadla z plechu vybírejte pokud možno ze silného, odolného materiálu. Velmi levná struhadla jsou rychle opotřebovaná, tupí se téměř okamžitě a v krátké době rezaví. I kvalitní výrobek však můžete zničit, pokud s ním špatně zacházíte. Struhadlo se snažte ihned po použití opláchnout a osušit. Díky tomu na něm nezaschnou zbytky jídla, které by se musely dlouho odmáčet nebo namáhavě čistit. Kovovému povrchu struhadla nesvědčí dlouhý pobyt ve vodě, ani intenzivní drhnutí drátěnkou. Také mytí v myčce není dobrou volbou, horká voda, vysoké teploty sušení a silné mycí prostředky velmi snadno zdevastují ostří nejen ne struhadle, stejně tak trpí i škrabky či nože. Na odstranění odolných nečistot existuje jednoduchý recept. Stačí struhadlo namočit do horké vody s přídavkem jedlé sody. V takové lázni nechte struhadlo asi deset minut, pak ho opláchněte a osušte.

Narovnat a naostřit

Je více možností, jak staré struhadlo znovu nabrousíte. S trochou trpělivosti naostříte jednotlivé břity pomocí hřebíku a kladívka. Vyberte hřebík, který pasuje do otvorů na struhadle. Protahujte špičku hřebíku každým otvorem, případně ještě jemně poklepněte kladívkem. Kov struhadla se podle hřebíku vyrovná a vytáhne. Chce to trochu trpělivosti, ale výsledek bude stát za to. Podobným způsobem můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem. Jeho velikost by opět měla odpovídat velikosti otvorů ve struhadle. Projeďte jím jednotlivé otvory a doostřete břity.

Jedním tahem

Ztupená ostří na kovovém struhadle nabrousíte

Dobrého výsledku docílíte i když se rozhodnete nabrousit všechna ostří najednou. K tomuto účelu se skvěle hodí smirkový papír. Vyberte v železářství nebo drogerii papír s větší zrnitostí a přejíždějte jím ve směru strouhání po ztupených ostřích. Stačí jen několik tahů a struhadlo bude o poznání ostřejší. Není-li po ruce smirkový papír, vystačíte si i s kuličkou alobalu. Zmuchlejte kousek hliníkové fólie a přejíždějte po ostří struhadla. Alobal využijete v domácnosti na mnoho způsobů, výborný je i na ostření nůžek, čištění, žehlení apod.

Ze starého nové

Nemáte trpělivost na broušení struhadla? Nevadí, i tupé a v kuchyni nepoužitelné struhadlo najde ještě využití jinde. S trochou fantazie přetvoříte staré struhadlo na originální držák na šperky, ve kterém budou náušnice i řetízky vždy po ruce. Nepotřebné struhadlo poslouží také jako základ květinové dekorace, bude dobře držet dlouhé stonky rostlin a zamaskuje nevzhledný základ vazby. Ze struhadla vznikne velmi zajímavý květináč či váza, stačí ho otočit, dovnitř umístit vhodnou nádobu a správně dozdobit. Stejně tak se s určitou dávkou tvořivosti proměníte staré struhadlo na organizér pro tužky a pastelky, do kuchyně se zase bude hodit stojan na vařečky. Jednoduchou dekoraci do zahrady vytvoříte, když struhadlem přikryjete svíčku osvětlující stinné kouty. Nebojte se ani větších projektů, v zahradní kuchyni, ve spíži nebo nad grilem budou skvěle vypadat svítidla ze starých struhadel. Inspirovat se můžete na pinterestové nástěnce Receptáře:

Laisser un commentaire